Izjava podpore IDS prihajajoči Paradi ponosa in festivalu Ljubljana Pride

svoboda

Iniciativa za demokratični socializem podpira Parado ponosa. Dogodek, ki vsako leto v mnogih mestih po svetu obeležuje obletnico stonewallskega upora iz junija 1969, je bil v Sloveniji prvič organiziran leta 2001 kot odgovor na diskriminacijo LGBT-skupnosti, odtlej pa na ljubljanskih ulicah poteka vsako leto. Letos, ko bo povorka po ulicah krenila 15. junija, je njen pomen in pomen celotnega festivala Ljubljana Pride 2013, ki bo potekal med 8. in 15. junijem, še toliko večji, saj so zaprli lokal Open, ki je bil leta znan kot ena redkih točk v prestolnici, naklonjenih lezbijkam, gejem, biseksualcem in transseksualcem. Pravične in demokratične družbene ureditve si seveda ni mogoče zamišljati brez preseganja predsodkov, porojenih iz patriarhalne tradicije v prepletu z nevednostjo.

Stonewallski upor (ko so se istospolno usmerjeni prvič deklarirano zbrali za zaščito svojih pravic) in neposredno sledeči dogodki, povezani z Osvobodilno fronto gejev s konca šestdesetih let, so znani kot začetek organiziranega boja za pravice LGBT skupnosti. Vendar so se za dekriminalizacijo homoseksualnosti že konec 19. stoletja zavzemali nemški in angleški socialisti in socialdemokrati, po oktobrski revoluciji pa je bila homoseksualnost več kot desetletje legalizirana tudi v Sovjetski zvezi. To ni naključje, saj je šlo za preseganje vzorcev, ki so s fantazmo tradicionalne družine v industrijski dobi reproducirali pogoje kapitalistične produkcije. Čeprav je razsvetljenska misel francoske revolucije za nekaj časa prekinila s stoletja starimi predsodki do gejev in lezbijk ter z njihovim sankcioniranjem, se je s krepitvijo industrijskega kapitalizma afirmiral meščanski mit o družini, ki je s svojo patriarhalno hierarhičnostjo koristil kapitalistu. Delavska ženska, reducirana na mater in gospodinjo, je bila namreč učinkovit neplačan delavec, hkrati pa je skrbela za najcenejšo mogočo reprodukcijo delovne sile.

Val represije in nerazumevanja, ki je slovensko LGBT-skupnost dodatno prizadel ob lanskih homofobnih argumentih proti družinskemu zakoniku, sovpada s pospešenim eliminiranjem vsega socialnega in javnega, ki smo mu priče ob prevladujočem neoliberalnem diskurzu v Sloveniji. Medtem ko politični razred spreminja ustavo, da bi nam onemogočil vpliv na proračunska vprašanja, ki zadevajo vse, ostajajo referendumi o manjšinskih in intimnih pravicah poligon za najnizkotnejša politikantska obračunavanja. Boj za družbo onkraj izključevanja in izkoriščanja se tako nadaljuje na vseh področjih, zmagali pa bomo lahko le s skupnimi močmi. Pridružimo se vzkliku, ki so ga stotine kubanskih protestnikov za pravice gejev in lezbijk v organizaciji hčere predsednika Mariele Castro skandirale pred mesecem dni: »Homofobija – ne, socializem – da!

V čim večjem številu se udeležimo prireditev, organiziranih v sklopu festivala Ljubljana Pride, ki bo potekal med 8. in 15. junijem. Zbor udeležencev Parade ponosa 2013 bo 15. junija ob 12. uri na Metelkovi. Podrobnejši program si lahko ogledate tukaj.

Deli.