Poziv k prepovedi zborovanja v Pliberku

bleiburgKoroškemu deželnemu glavarju, dr. Petru Kaiserju,
Predsedniku Republike Avstrije, dr. Alexandru Van der Bellenu!

Pozivamo Vaju, da izpolnita svojo politično dolžnost in izkoristita možnosti, ki jih imata, da prepovesta spominsko slovesnost hrvaške »Pliberške častne čete« (Počasni blaiburški vod), napovedano za 14. maja 2017 v Libučah (Loibach) pri Pliberku (Bleiburg).

Na tej prireditvi se slavi tradicija fašistične NDH, večina prisotnih pa nosi na Hrvaškem prepovedane simbole ustaškega gibanja, ki je med drugo svetovno vojno kolaboriralo z nacističnim režimom. Na ta način upravičujejo množične poboje Judov,  Romov in Sintov, Srbov ter bork in borcev protinacističnega odporniškega gibanja.

Prireditev »Pliberške častne čete« ni le mednarodno srečanje ustaških veteranov, njihove ideologije in politične dediščine, temveč je tudi mesto srečanja mladih neonacistov, četudi vsi udeleženci niso neonacisti. Po oceni Dokumentarnega arhiva avstrijskega odpora je organizator »Pliberška častna četa« skrajno desničarsko združenje z močno poudarjenimi  revizionističnimi težnjami po spreminjanju zgodovine. Srečanje v spomin na fašistično NDH je že postalo največje neonacistično srečanje v Evropi.

Glede na to, da na spominski slovesnosti skrajno desničarskega združenja praktično ni mogoče ločevati med  zavestno neonacističnimi in fašističnimi akterji ter ostalimi udeleženci, je prepoved prireditve edina možnost. To zahteva tudi Avstrijska državna pogodba iz leta  1955, ki vsebuje prepoved vsakršnega nacionalsocialističnega delovanja. Spričo porasta neonacističnega, skrajno desničarskega in ksenofobnega nasilja je prepoved pomembna tudi z vidika oblikovanja prihodnje podobe Evrope.

Zato predsednika Republike Avstrije, dr. Alexandra Van der Bellena, predsednika vlade Republike Slovenije, dr. Mira Cerarja, in predsednico Republike Hrvaške, Kolindo Grabar-Kitarović, opozarjamo, da bi morale avstrijske oblasti v tem primeru izpolniti svoje ustavne obveze.

Podpisani:
Koalicija Združena levica,
Iniciativa za demokratični socializem,
Stranka za ekosocializem in trajnostni razvoj TRS

Deli.