Pismo podpore: Zagreb je naš – Nova ljevica – ORaH – Radnička fronta – Za grad

Na Hrvaškem bodo 21.5. potekale lokalne volitve. Od naših tovarišev in tovarišic smo z veseljem pričakali novico, da so se posebej za volitve v Zagrebu združila levo usmerjena politična gibanja in stranke v enotno koalicijo, ki bo s skupnimi napori skušala doseči čim boljši rezultat. V koalicijo so se tako združile stranke Zagreb je naš, Nova ljevica, ORaH, Radnička fronta in Za grad, obenem veterani mnogih političnih bojev zadnjih desetih let, kot so: kampanja proti vstopu v zvezo NATO leta 2008, val študentskih okupacij leta 2009, borbe za javne površine na Varšavski ulici leta 2010, referendumska kampanja proti zasebnim koncesijam za hrvaške avtoceste leta 2014 in tako naprej.

Njihovi dosežki v prizadevanju za boljši jutri so razlog, da koaliciji izrekamo solidarnostno podporo na volitvah v zagrebški mestni svet, enako tudi kandidatu za župana Tomislavu Tomaševiću in kandidatkama za podžupanji Urši Raukar in Danijeli Dolenec. Vso srečo želimo tudi kandidatom drugod po Hrvaškem: Radnička fronta bo samostojno nastopila v Puli in Istrski županiji ter v Samoboru in Požegi, medtem ko bodo v Splitu nastopali skupaj z Novo ljevico.

Hrvaška se v zadnjih letih sooča z novim valom napadov na nevladne organizacije, neodvisne medije in izobraževalne institucije, medtem ko se v ozadju nadaljujeta propadanje in razprodaja podjetij ter podrejanje politike ekonomskim interesom tranzicijskih elit. V Zagrebu se bo levičarska koalicija zoperstavila dolgoletni in koruptivni vladavini župana Milana Bandića, ki se je obdržal na oblasti pretežni del preteklih 17 let, med drugim s sodelovanjem vseh največjih strank, ki danes krojijo hrvaško državno in lokalno politiko. Gre za vzorce, ki so nam tudi v Sloveniji še kako dobro znani.

Kandidatura je osnovana na principih družbene enakost in ekološke vzdržnosti, kar so vrednote, ki jih delimo tudi sami. Zavedajo se, da lahko pot do tega cilja vodi samo preko široke družbene participacije, ki se je zmožna zoperstaviti parcialnim političnim interesom.

Naše simpatizerje in simpatizerke, ki nas spremljajo na Hrvaškem, zato pozivamo, da se ta konec tedna udeležite volitev in podprete novo poglavje za mesto Zagreb ter svetel zgled za delovanje levice drugod po regiji.

Iniciativa za demokratični socializem,
članica koalicije Združena levica

Deli.