Izjava Iniciative za demokratični socializem ob dogodkih na nogometni tekmi v Mariboru

10577884_10152222776947927_1185536048_n

Na sredini nogometni tekmi med Mariborom in izraelskim Maccabijem sta si mariborski klub in slovenska policija privoščila nezaslišano dejanje. Šestim posameznikom je policija po izrecnem navodilu kluba izrekla globo v višini 250 evrov. Po mnenju vodstva mariborskega nogometnega kluba je teh šest posameznikov ogrožalo javni red in mir, na poziv kluba pa jih je policija kaznovala po zakonu o javnih zbiranjih, ker naj bi motili izvedbo prireditve. In kaj točno so storili domnevni kršitelji? So morda vzklikali šovinistična, rasistična ali antisemitska gesla? So izzivali navijače nasprotnega kluba ali grozili nogometašem s fizičnim obračunom? So morda obesili transparent s podobo mladega Adolfa Hitlerja, kakor so to naredili ljubljanski navijači marca 2013? Prav nič od tega. V popolni tišini so za nekaj minut, ne da bi motili kogarkoli drugega ali samo prireditev, vzdignili na A4 papir narisane zastavice palestinske države in s tem dejanjem izrazili solidarnost s palestinskim ljudstvom. V Gazi, ki je dejansko največji svetovni zapor na prostem, izraelski okupator že več kot tri tedne izvaja državni terorizem in genocid nad civilnim palestinskim prebivalstvom. Na palestinski strani je bilo ubitih že več kot 1400 ljudi, od tega večino civilistov, izraelska vojska pa vsak dan izvaja napade, ki so po definiciji vojni zločini. Dejanje šesterice nam je tako lahko za zgled, kako se na dostojanstven način boriti za boljši svet.

A očitno si vodstvo mariborskega kluba in slovenska policija svojevrstno razlagata domačo in mednarodno zakonodajo, kakor tudi pravila Fife, saj so za sredino tekmo zaradi “političnih” razmer v Izraelu prepovedal vnos zastav ali transparentov na vzhodno in zahodno tribuno Ljudskega vrta. Istočasno so vpeljali dvojna merila, saj te prepovedi niso uveljavili za severno tribuno, kjer so maloštevilni izraelski navijači brez težav vihteli izraelsko državno zastavo. Tako je še bolj jasno, da sramotno dejanje mariborskega kluba ne sme ostati prezrto. Poslati policijo nad miroljubne protestnike, ki po vrhu vsega na tribuno niso vnesli zastave ali transparenta, niti niso motili prireditve, pomeni omejevanje temeljne ustavne pravico do svobodnega izražanja. Morda so protestniki kršili pravila društva NK Maribor in pravila švicarskega društva po imenu Fifa, a zagotovo niso kršili slovenske zakonodaje. Pravila omenjenih dveh društev namreč niso državni predpisi in njihova kršitev ni prekršek. Do prekrška bi prišlo zgolj v primeru, ko bi obiskovalec storil dejanje, ki je z zakonom prepovedano. Nasprotno pa je bilo dejanje šesterice izrazito dostojanstveno in kulturno, brez vpliva na izvedbo nogometne tekme. Sprenevedanje vodstva nogometnega kluba in policije, da so zagotavljali javni red in mir, je pravno gledano nično in ne vzdrži resne pravne presoje. Da se mariborski klub v imenu varnosti postavlja nad slovensko zakonodajo in pravila Fife, je bilo razvidno že na nogometni tekmi med Mariborom in bosanskim Zrinjskim, ko je klub dovolil prodajo vstopnic zgolj slovenskim in bosanskim državljanom. Vse v imenu varnosti, pa čeprav gre za očitno kršitev državnih in mednarodnih pravnih predpisov.

Od vodstva Policijske uprave Maribor zahtevamo pojasnilo, na podlagi česa so v sredo s tribun mariborskega štadiona odstranili šest miroljubnih gledalcev, jih zadržali za 40 minut in jim onemogočili nadaljnje spremljanje nogometne tekme? Prav tako naj vodstvo Policijske uprave Maribor pojasni, na podlagi česa so policisti na terenu ocenili, da omenjenih šest gledalcev moti izvedbo prireditve in jim po nenavadno dolgem postopku izrekli globo v višini 250 evrov? Ne glede na pojasnila odgovornih zahtevamo, da policija globe nemudoma odpravi, saj je šlo v tem primeru za povsem politično in ne strokovno delovanje policije. Od vodstva mariborskega nogometnega kluba in slovenske policije prav tako pričakujemo javno opravičilo za svoje nizkotno dejanje in omejevanje ustavne pravice do svobodnega izražanja šesterici pogumnih posameznikov. Ob tem Iniciativa za demokratični socializem slovenski javnosti in šesterici kaznovanim naznanja pripravljenost, da organizira zbiranje sredstev za plačilo stroškov neupravičeno izrečenih glob, v kolikor v vodstvu slovenske policije ne bo prevladal razum, in bo policija vztrajala pri svojem sramotnem delovanju.

Foto: MMC RTV SLO/Jurij Toplak

Deli.