Andraž Mali: shod na Kotnikovi, 27.2.2016

12799006_562149327296408_6009312401921426553_n

Govor Andraža Malija na protishodu Begunci dobrodošli, 27.2.2016 na Kotnikovi v Ljubljani.

Antifašisti, Ljubljančani, Šenčurjani, socialisti in socialistke, tovariši in tovarišice!

Prihod beguncev je zaostril in poglobil družbeno krizo, krizo kapitalizma.

Ni res, da država ni bila pripravljena na prihod beguncev. Država je bila še kako pripravljena – z vojsko z dodatnimi pooblastili, s policijskim solzivcem in s postavitvijo bodeče žice na meji! Namesto sprejema in varnega prehoda je begunce pričakala trda pest ekstremnega centra.

Ta odziv je ustvaril razmere, zaradi katerih se krepi skrajna desnica. Ta odziv je ustvaril ozračje strahu in nestrpnosti. Med delovnimi ljudmi, ki so bili v preteklih letih pahnjeni v revščino in bedo, ki so bili oropani dostojnega življenja in upanja na boljšo prihodnost, skrajna desnica z lažmi in propagando neti sovraštvo in rasizem. Iz beguncev dela grešne kozle, odreka jim vsako pomoč in dostojanstvo.

Vendar smo prave žrtve v resnici mi, delovni ljudje. Kapitalizem proizvaja svoje žrtve povsod – tako v Sloveniji kot tudi v tujini. Begunci so žrtve zahodnega imperializma, ki ga poganja vojaški stroj zveze NATO. Ta je razdejal Bližnji vzhod, od Afganistana prek Iraka do Sirije. Ta je ljudem vzel vse in jih pognal s svojih domov. Hkrati pa smo žrtve kapitalizma tudi tukaj v Evropi, saj so posledica krize kapitalizma naše vse nižje plače in slabši delovni pogoji, vse večja brezposlenost in vse tanjša socialna država.

Dokler bo Slovenija članica zveze NATO, ne bo miru in ne bo solidarnosti z begunci!

Dovolj! Skrajno desnico moramo ustaviti! Ustavimo pa jo lahko le na ulici in v naših skupnostih – z organiziranjem in povezovanjem, s solidarnostjo in z enakostjo.

Kapitalizem v Evropi se pred našimi očmi sesuva sam vase. Pri življenju ga drži samo še vse hujša represija, rasizem in zatiranje s strani vladajočih političnih elit. Stari red umira, novi pa še ne more biti rojen – in v vmesnem obdobju na plano pridejo najbolj morbidni simptomi kapitalizma.

Zato zgradimo drugačen svet, ki ne bo po meri kapitala, ampak po meri človeka, ne glede na barvo kože. Zgradimo demokratični socializem!

Deli.