Obsodba incidenta po Protirasističnemu pohodu

Včeraj, 9. septembra 2015, se je zgodil incident na Kolodvorski ulici v Ljubljani, v bližini pisarne Iniciative za demokratični socializem (IDS), članice parlamentarne koalicije Združena levica (ZL). Incident je brez dvoma povezan z včerajšnjim protirasističnim pohodom, ki sta ga IDS in ZL javno podprli in ki so se ga udeležili naši člani in simpatizerji.

Skupina udeležencev pohoda se je po njegovem zaključku po Kolodvorski vračala proti sedežu IDS. Po kasnejšem pričevanju očividcev sodeč jim je že takrat previdno sledila organizirana skupina ljudi. Ko je eden izmed udeležencev pohoda ostal sam, sta ga okoli 20.30 napadla dva neznanca. Napadla sta ga izza hrbta in mu najprej izpulila dve zastavi, ki ju je nosil nazaj v pisarno IDS. Potem ko se je presenečeno obrnil, je dobil še udarec in brco, nakar sta napadalca zbežala.

Včerajšnji napad in tatvina predstavljata nevaren precedens. Potem ko so se v preteklih dneh razživela socialna omrežja, polna nestrpnih in zarotniških sporočil o invaziji priseljencev in njihovih domačih podpornikih, se organizirane skupine, ki za njimi stojijo, počutijo dovolj samozavestno, da so svoje dejavnosti razširile na nov teren – na ulico.

V Iniciativi za demokratični socializem opozarjamo, da posledic incidenta ne smemo podcenjevati. Želimo si, da javne manifestacije in akcije zbiranja pomoči za begunce ne bi potekale v strahu pred tovrstnimi grožnjami, temveč v vzdušju solidarnosti.

Vzdušje strahu in nelagodja pa je natanko tisto, za kar se desna gibanja v Sloveniji in Evropi zavzemajo in v čimer prosperirajo: v družbi strahu in v splošnem občutku izgube varnosti.

Napada ne smemo podcenjevati, saj kaže, da so desničarske skupine po približno desetletnem zatišju brez dvoma ponovno v vzponu. Temu trendu se je potrebno odločno zoperstaviti. Organizacije in gibanja, ki so v minulih dneh podprle protirasistični pohod, zato pozivamo, da ostro obsodijo napad in da skupaj nadaljujemo z aktivnostmi v podporo beguncem – ne samo zaradi njih samih, ampak zato, ker gre za vprašanje, v kakšni družbi hočemo živeti.

Deli.