ZL: Zahtevamo referendum o sporazumih CETA in TTIP

CETAPodpiši peticijo za referendum tudi ti! >>

Vse javnomnenjske raziskave so pokazale, da državljanke in državljani močno nasprotujejo CETI in TTIP. Kljub temu Vlada namerava CETO podpisati že čez tri tedne, 18.10. v Bruslju. Redko je prepad med voljo ljudstva in intencami vlade tako velik. V ZL zato zahtevamo sklic posvetovalnega referenduma. V Sloveniji ima oblast ljudstvo!

Včeraj smo vložili zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o trgovinsko-investicijskih sporazumih CETA (s Kanado) in TTIP (z ZDA). Državni zbor ima namreč po zakonu pravico do razpisa posvetovalnega referendum o vprašanjih, ki so širšega pomena za državljane. Sporazuma CETA in TTIP zaradi možnih negativnih posledic za okolje, družbo in demokracijo vsekakor sodita v ta okvir. Za datum referenduma predlagamo nedeljo, 4. december.

Referendum zahtevamo v ključnem trenutku, saj se pogajanja o sporazumih približujejo koncu. CETA naj bi bila sprejeta že na vrhu Kanada-EU 27. in 28. oktobra, kljub temu da sploh še ni znana njegova končna oblika, niti nimamo slovenskih prevodov sporazuma, ki obsega skoraj 1600 strani. A iz doslej znanih podatkov je jasno, da sporazum CETA ni nič manj problematičen kot njegov ameriški bratranec TTIP. Vsebuje prav vse problematične določbe: investicijsko sodišče ICS, odpravljanje regulacij, liberalizacijo in privatizacijo javnih storitev, odpira vrata za GSO, znižuje prehranske, okoljske, delavske in potrošniške standarde. Hkrati je CETA trojanski konj za TTIP. Več kot 42.000 ameriških korporacij ima podružnice v Kanadi, zato bodo lahko izkoristile vse določbe trgovinsko-investicijskega sporazuma CETA. Ob tem praktično vse študije kažejo, da sporazuma ne bosta imela nobenega pozitivnega vpliva na gospodarsko rast. V EU naj bi bilo izgubljenih kar 600.000 delovnih mest.

Javnost je bila doslej od informacij povsem odrezana, saj sta sporazuma nastajala v tajnosti. Kot je opozoril dr. Matej T. Vatovec: “Pred zadnjimi volitvami se stranke niso opredeljevale do tajnih sporazumov. Zato Vlada nima nobenega mandata ljudstva, da o sprejetju odloča sama.”

Luka Mesec pa je zaključil, da “v Združeni levici vztrajamo na ustavnem načelu, da je nosilec oblasti ljudstvo. Zato so samo državljanke in državljani tisti, ki lahko na referendumu podelijo mandat za pristop k sporazumoma.”

Deli.