ZL: Vladno hitenje s sporazumoma CETA in TTIP se nadaljuje!

sejaČeprav so se širom Evrope, od Nemčije do Španije, v zadnjih tednih dvigali glasovi proti sporazumoma CETA in TTIP, je danes vladna koalicija povsem nekritično na slabše spremenila stališča Slovenije. Koalicija je namreč z amandmajem spremenila vse razen ene izmed osmih točk priporočila. S tem je vladna koalicija pobudo ZL popolnoma razvodenela in sprejela sklepe, ki predstavljajo nazadovanje v primerjavi z dosedanjimi stališči Republike Slovenije. Priporočilo tako skorajda ni več prepoznavno, saj do sporazumov CETA in TTIP ne kaže niti preventivne kritičnosti.

Problematično je tudi dejstvo, da je predsednica odbora iz vrst stranke SMC na sejo odborov uradno povabila zgolj elite! Kljub izraženi želji predstavniki sindikatov, Zveze potrošnikov Slovenije, Umanotere in evropski poslanec Igor Šoltes niso prejeli uradnega vabila. Tega sta prejela zgolj predstavnik Evropske komisije in predstavništvo komisije v Sloveniji!

Predstavnik Evropske komisije je svoj obisk na odboru najavil šele včeraj in se je v Državnem zboru ustavil zgolj mimogrede! V času, ki ga je namenil seji, na zastavljena vprašanja poslancev in poslank ni utegnil odgovarjati, potem ko je ponovil klasično reklamno zgodbo o tajnih sporazumih. Med drugim je povedal, da je “CETA najboljši trgovinski sporazum do sedaj.”

Nič boljši pa ni bil državni sekretar iz MGRT, A.Cantarruti, ki je dejal, da je »naloga MGRT pomoč gospodarstvu, žal bodo vplivi na okolje in pravice, ampak je naša naloga, da pomagamo podjetjem.«

Združena levica je na odboru odločno opozarjala na škodljiv arbitražni mehanizem ICS, na zniževanje delavskih, socialnih in prehranskih standardov ter na škodo za okolje in socialno državo, ki bo nastala zaradi sprejetja sporazumov. Predstavnik komisije je na to temo lakonično dejal, da bo prav večletna poizkusna, “začasna” raba sporazuma omogočila, da bomo sporazum kasneje lažje potrdili še v Državnem zboru.

V zaključku je koalicija zamenjala pet točk priporočila Združene levice s svojimi, črtala zahtevo po objavi vsebine pogajanj o sporazumu CETA in zahtevo po izvedbi referenduma. To je naredila po hitrem postopku in praktično brez razprave. Na vprašanje, kdo bo nosil posledice in odgovornost, ko bo CETA stopila v veljavo s trikom začasne rabe, simptomatično niso odgovorili.

Nespremenjeno je ostalo zgolj priporočilo, da naj se zagotovi dovolj časa za kvalitetno preučitev in obravnavo sporazumov. Ob tem se zdi, da so članice in člani odbora pozabili na to, da bo CETA sprejeta že 26. oktobra. Oziroma kot je na današnji seji dejal dr. Matej T. Vatovec: »Kako naj bi se poslanci oktobra odločali o 1.600-stranskem dokumentu, ki ni niti končan, kaj šele preveden?!«

V Združeni levici bomo naredili vse v naši moči, da korporacijam v sodelovanju z Evropsko komisijo in ZDA ne bo uspelo! Zahtevali bomo posvetovalni referendum, saj morajo zadnjo besedo imeti državljani in državljanke.

Deli.