ZL: Vlada Mira Cerarja je vlada kapitala in zasebnih lobijev, ne vlada ljudi

V Združeni levici SDSove interpelacije vlade ne bomo podprli, niti ne bomo podprli Vlade Mira Cerarja. Današnja interpelacija vlade pred nas postavlja lažno dilemo. Po več kot dveh letih tokratnega mandata mora biti jasno vsakomur – odgovor na socialno neenakost, na drsenje v nerazvitost in na ostale družbene probleme nista ne vlada Mira Cerarja ne vlada Janeza Janše. Razlogi, zakaj bi morala vlada Mira Cerarja oditi so popolnoma drugačni kot tisti, ki jih poslušamo danes. V Združeni levici jih predstavljamo v obliki alternativne interpelacije.

Med SMC in SDS, med Mirom Cerarjem in Janezom Janšo, obstajata zgolj dve razliki: stil in detajli. Program in usmeritev pa sta enaka, razlikujeta se zgolj v načinu izvedbe in občasno v intenzivnosti ali proporcih ukrepov.

Današnja interpelacija vlade ima dva namena: po eni strani gre za pritisk na vlado z desnega boka, naj ta še bolj zaostri svojo politiko. Drugi namen pa je predvsem, da se Janez Janša želi pred javnostjo pokazati kot edina alternativa vladi Mira Cerarja. Želi ustvariti vtis, da lahko trenutno neuspešno in zgrešeno vladno politiko nadomesti samo še bolj neoliberalna vlada pod njegovim vodstvom oziroma vodstvom njegove SDS.

Vlada Mira Cerarja bi morala oditi. Slej kot prej jo bodo z oblasti odnesli državljanke in državljani. Razloge zakaj, v Združeni levici opredeljujemo v osmih točkah alternativne interpelacije:

1. Vlada Mira Cerarja je protisocialna – daje davčne odpustke bogatim in dodatno stiska revne ter reže v socialno državo.

V državi imamo že tri leta gospodarsko rast, vlada pa razdeljuje njene sadove. Poglejmo kako: v dveh letih je kar dvakrat znižala dohodnino za bogate in jim s tem podelila 80 milijonov EUR letno. Menedžer z 10.000 EUR plače bo letno prejel 2.400 EUR letno več!

Koliko bodo dobili upokojenci, brezposelnih, revni? Nič. Minimalna plača ostaja 591 EUR, pokojnina, ki jo garantira država za 40 let dela, 444 EUR, minimalna socialna pomoč 292 EUR. Polovica upokojencev prejema pokojnine, manjše od 500 EUR, dve tretjini ljudi delata za manj kot 1000 EUR mesečno.

Komu je vlada poklonila presežke rasti? Ne njim, ampak 10% najbogatejših.

2. Vlada Mira Cerarja služi privatnim interesom in lobijem, ne pa javnemu interesu.

Gospodarski minister Počivalšek si že od začetka mandata prizadeva deregulirati trg naftnih derivatov, kljub lastnim analizam, ki kažejo, da popolna sprostitev cen naftnih derivatov vodi v celo do 100 milijonski izpad proračunskih prihodkov in v višje cene derivatov za nas, potrošnike. Edini, ki bodo imeli od tega koristi so distributerji, zlasti Petrol in OMV.

Vlada je ukinila registrske račune, ki jih ima 250.000 državljanov. S tem so pridobili borzni posredniki, ki jim je prav vlada omogočila oderuške prakse, ki jih še vedno zagovarja in podpira. Delovanja v interesu zasebnih interesov vlada ni mogla skriti niti pri zakonih, ki urejata dimnikarsko dejavnost ter pokopališko in pogrebno dejavnost. Dopustila je komercializacijo te službe.

Vlada je obljubila, da bo to odpravila dopolnilno zdravstveno zavarovanje, zaradi katerega vsako leto v zavarovalnicah ostane kar 60 milijonov EUR, namesto da bi ta denar prišel do zdravstvenega sistema.. V dveh letih in pol vlada ni storila nič, da bi se to anomalijo odpravila.

3. Vlada Mira Cerarja nadaljuje s privatizacijo državnega premoženja, prav tako pa zavira izgradnjo drugega tira in ga pogojuje s privatizacijami podjetji in infrastrukture.

Glavna obljuba Mira Cerarja pred volitvami je bilo odgovorno in transparentno upravljanje državnega premoženja.

V resnici je ravno nasprotno. Vlada je sestavila strategijo za upravljanje državnih podjetij, ki ni nič več od seznama za privatizacijo, ta podjetja pa prodaja povsem nepregledno. Kupci so podjetja v davčnih oazah, podjetja, katerih lastniki niso znani, skladom špekulativnega kapitala.

Za drobiž so prodali NKBM, banko v katero je država prek dokapitalizacij vložila več kot milijardo evrov davkoplačevalskega denarja. Knjigovodska vrednost banke je bila ocenjena na skoraj 640 milijonov EUR, vlada jo je prodala za pičlih 250 milijonov.

Prodali so Aerodrom Ljubljana. Podjetje je imelo zbrana sredstva za gradnjo drugega terminala – od tega 17 milijonov že zagotovljenih nepovratnih evropskih sredstev za investicijo. Ta projekt je bil z novim lastnikom, Fraportom, odpovedan, denar razdeljen, letališče pa postaja vse bolj okrnjeno in periferno.

Poskušali so prodati Telekom, kljub temu da gre za strateško podjetje, zgodba zase je Luka Koper, kjer je vlada podpirala odstavitev privatizaciji nenaklonjene uprave.

4. Vlada Mira Cerarja načrtno znižuje delavske standarde.

Minister Koprivnikar je s podpisom pisma o sodelovanju med Ubrom in njegovim ministrstvom pokazal, da je ta vlada pripravljena delovati kot agencija za spreminjanje zakonodaje po željah mednarodnih korporacij, ki bodo nadaljevale s kršenjem socialnih pravic in proizvajanjem še večjega števila prekernih delavcev v Sloveniji.

Kakšen je odnos vlade do delavskih pravic, kaže vlade, ki gre v smeri popolne svobode odpuščanja zaposlenih. Po tem predlogu bi zadosten razlog za odpustitev zaposlenega lahko postala izguba zaupanja. To pomeni, da bi delodajalec lahko odpustil dobesedno vsakega, ki bi si drznil dvigniti glas za delavske pravice.

Prav tako vlade ne gane dejstvo, da je Inšpektorat za delo, ki preganja in sankcionira kršitve delavnopravne zakonodaje, močno kadrovsko podhranjen. V Združeni levici že dve leti opozarjamo, da imamo v Sloveniji več kot 200 tisoč poslovnih subjektov in samo 77 nadzornikov inšpektorjev dela. Zato je primerov kot so Incom Ajdovščina ali Marof Trade, kjer se izkoriščajo delavci, na desetine ali celo na stotine.

5. Vlada Mira Cerarja z znižanjem okoljskih standardov spodbuja kovanje dobičkov na račun onesnaženega okolja in zdravja ljudi.

Področje okolja in prostora je v tem mandatu precej zapostavljeno. Vlada ni naredila ničesar, da bi Slovenijo popeljala na pot sonaravnega, trajnostnega razvoja – ravno obratno, Zakon o varstvu okolja je bil noveliran tako, da industriji dovoljuje večje izpuste od posedaj dovoljenih, poleg tega je novela ukinila časovno veljavo okoljevarstvenega dovoljenja. Hud problem so tudi trdi delci v zraku, za katerega se vlada ne zmeni. To ni zelena prihodnost, o kateri govori premier Cerar.

6. Vlada Mira Cerarja je v nasprotju z voljo ljudstva podpisala sporazum CETA

Vlada je povozila svoja stališča in kljub nasprotovanju številnih civilno-družbenih organizacij predvsem in večine javnosti podpisala sporazum CETA. Vlada je podpisala CETO kljub temu, da vsebuje mehanizem ICS, za katerega je minister Počivalšek obljubljal, da ga ne bo še tri tedne prej. To je “nesprejemljivo, nesprejemljivo, nesprejemljivo”, je zatrjeval. Potem pa je vlada kljub temu deponirala svoj podpis v Bruselj.

7. Vlada vodi servilno zunanjo politiko ter aktivno sodeluje pri agresivni vojaški usmeritvi NATA.

Vlada močno zvišuje proračunska sredstva za vojsko. Sredstva za Nato, predvsem za njegove mednarodne operacije, se bo v naslednjih treh letih povečala kar za 12 milijonov evrov. Takšno poviševanje sredstev je nedopustno, dokler bo Slovenska vojska pomožna vojaška sila Nata, dokler se bodo ta sredstva porabljala za gradnjo novega sedeža Nata v višini 1,4 milijarde evrov ter za sodelovanje v hujskaških vojaških operacijah, ki ne prispevajo k ugledu Slovenije ali k našim strateškim interesom, kaj šele k mednarodnemu miru.

8. Vlada Mira Cerarja zaostruje represijo.

Ob prihodu beguncev je z rezalno žico obdala del meje s Hrvaško, humanitarno in logistično vprašanje je preobrazila v varnostno vprašanje – s tem pa vzpostavila ozračje strahu, vojski pa kljub mnogim političnim in strokovnim pomislekom podelila policijska pooblastila. Da ne gre za izjemno ali samo odziv na zunanje okoliščine, kaže paket zakonov, ki je bil nedavno vložen v postopek: Zakoni o občinskem redarstvu; o nalogah in pooblastilih Policije; o nadzoru državne meje in zelo verjetno še Zakon o tujcih. S sprejemom te zakonodaje Slovenija vse bolj postaja represivna država, ki stopa po stopinjah ZDA.

Luka Mesec: Rezultat enačbe pozitivnih in negativnih ukrepov je enostavno izračunati – vlada Mira Cerarja je vlada kapitala in zasebnih lobijev, ne vlada ljudi. Uresničuje zasebne interese in to na škodo javnega interesa. Je vlada varčevanja, ne vlada razvoja. In zagotovo ni vlada etike, morale in pravne države, ampak vlada starih principov plenjenja državnega premoženja in strankarskega kadrovanja.

V Združeni levici zato na vsiljeno interpelacijo vlade, ki pred nas prinaša lažno dilemo ne pristajamo – ne bomo podprli ne SMC, ne SDS. Ne bomo podprli ne Janše, ne Cerarja. Po dobrih dveh letih mandata mora biti vsem jasno – ni dovolj sprememba obrazov, Slovenija potrebuje dejansko spremembo politike.«

Deli.