ZL: Deregulacija pomeni višanje cen bencina

Mladina

Vir ilustracije: Mladina

Na zahtevo poslanske skupine Združena levica je Odbor za gospodarstvo danes obravnaval predlog, da se ponovno uvede regulacija cen vseh naftnih derivatov. Popolna deregulacija cen naftnih derivatov vodi v višanje dobičkov za monopolne distributerje, v velik izpad proračunskih prihodkov in v višje cene za potrošnike.

Deregulacijo vladna stran utemeljuje z neoliberalno dogmo nevidne roke trga, čeprav njene lastne analize vedno znova pokažejo, da deregulacija cen naftnih derivatov ne more prinesti ničesar pozitivnega za državo in državljane.

Vlada je prvi korak k popolni deregulaciji cen naftnih derivatov storila aprila letos, ko je deregulirala cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja. V Združeni levici že vse od takrat zahtevamo, da se ponovno uvede režim regulacije za vse naftne derivate. Vladna stran našo zahtevo kategorično zavrača, z argumentom, da bo deregulacija pripeljala več distributerjev, s tem pa tudi nižje cene in večjo možnost izbire za potrošnike. Nič od tega se do danes ni zgodilo, glede na oligopol obeh glavnih distributerjev pa tudi v prihodnje ni verjetno. Vladna uredba določa zgolj najvišjo maržo, torej regulativa že doslej distributerjem ni preprečevala, da bi tekmovali z bolj konkurenčnimi cenami. Na višino davščin deregulacija nima nobenega vpliva. Bencin, ki ga kupujemo v Sloveniji, je konec koncev pri vseh ponudnikih enak, saj prihaja iz istih virov. Argumenti, da bo deregulacija znižala cene bencina, so skratka privlečeni za lase.

Aprila 2016 je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo napovedal nadaljnjo deregulacijo cen vseh naftnih derivatov, ki se jih trži ob avtocestnem križu. Sledilo je vladno naročilo študije, ki jasno pokaže, da bi tovrstni ukrep močno znižal javnofinančne prihodke na račun višjih cen goriva in večjih dobičkov distributerjev. Kljub temu, da ni nikakršnih razumskih argumentov za nadaljnjo deregulacijo, jo je pristojni minister septembra 2016 znova napovedal.

Zato smo v ZL danes ponovno zahtevali, da država spravi v red cene za vse naftne derivate in prepreči deregulacijo cen najbolj prodajanega 95-oktanskega bencina in dizla. Znova smo naleteli na gluha ušesa. To nas ne preseneča, saj je predsednica odbora na sejo povabila lobiste distributerjev naftnih derivatov, s pomočjo katerih je SMC ponovno prodajal neoliberalne puhlice o blagodejnih učinkih nenadzorovanega trgovanja. Koalicija je glasovala proti našim sklepom. Tako je vlada dobila proste roke za nadaljnjo deregulacijo cen.

Državljani bomo tako ponovno dvojno oškodovani: najprej kot potrošniki zaradi višjih cen goriva in nato kot davkoplačevalci, saj se bodo opazno zmanjšali proračunski prilivi. V Združeni levici se bomo zato še naprej na vse načine prizadevali za to, da se deregulacija cen naftnih derivatov zaustavi, in pokaže škodljivost neoliberalne mantre, ki tiči izza nje.

Poslanska skupina Združena levica,
28.10.2016

Deli.