ZL: Delavci Luke Koper z blokado branijo javni interes, ki ga ogroža Cerarjeva vlada

Cerar Luka KoperPremier je na današnji tiskovni konferenci zavrnil pogovor z delavci v Luki Koper. Zato je sokriv za škodo, ki nastaja zaradi blokade. Kljub novim dokazom, da ministrstvo za infrastrukturo načrtuje ustanovitev luške uprave – razbitje Luke Koper in podelitev koncesij tujim državnim podjetjem – Cerar podpira ministra Gašperšiča. S tem podpira projekt javno-zasebnega partnerstva (JZP)za 2. tir. Če se vladni načrt uresniči, 2. tir ne bo zgrajen, ali pa bo postal novi TEŠ-6: drag projekt, ki ga bomo subvencionirali z javnimi sredstvi in razprodajo državnih infrastrukturnih podjetij.

Delavci Luke Koper se borijo za javni interes, ki je v tem, da se odpove projekt javno-zasebnega partnerstva, država pa zgradi novo javno železniško povezavo do Kopra pristanišča na najracionalnejši način. Zato jih v Združeni levici podpiramo in trdimo, da niso delavci tisti, ki povzročajo škodo in imajo za talca državo, ampak da to počno privatizatorski lobiji in vlada Mira Cerarja. Jasno je, da bo JZP za tuje vlagatelje sprejemljivo samo s privatizacijo državnih logističnih podjetij. To so leta 2007 predlagale nemške železnice (DB), to je vladi predlagal direktor SŽ Mes, to je motiv za ustanovitev luške uprave in razprodajo koncesij za pristaniško dejavnost. Konec koncev je koalicija marca s tem namenom omogočila vstop avstrijskih državnih železnic v SŽ, v zvezi s čimer je vodstvo SŽ že januarja podpisalo pismo o nameri z OBB.

Ker smo socialisti, seveda ne moremo mimo protidelavskih izjav premierja Cerarja, ki bi morale pognati na ulice vse delavske organizacije. Cerar je izjavil: »Ultimati delavcev vladi in drugim so nesprejemljivi, ne bom pristal, da bi delavci vodili državna podjetja, še manj pa državo.« S tem ni povedal samo, da lahko po njegovem državna podjetja vodijo samo naveze menedžerjev in birokratov, država pa mora delovati v interesu kapitala. To je za premierja kapitalistične državice samoumevno. Povedal je tudi, da delavcem ne priznava niti ustavne pravice do sodelovanja pri upravljanju in da državno vodstvo ne misli odgovarjati večini svojih državljanov, delovnih ljudem.

Deli.