Zakaj v Iniciativi za demokratični socializem nasprotujemo privatizaciji?

protestni-shod-bannerV Iniciativi za demokratični socializem privatizaciji ne nasprotujemo samo zato, ker primeri in empirični podatki iz vsega sveta potrjujejo, da privatizacija prinaša izgubo delovnih mest, ukinjanje delavskih in socialnih pravic ter nižanje kakovosti storitev. Ne nasprotujemo ji samo zato, ker vemo, da privatizacija podjetij na noben način ne bo rešila problema dolga, ki si ga je država nakopala z reševanjem zasebnih podjetij in bank, ali zgolj zato, ker bo prodaja podjetij zmanjšala proračunske prihodke na škodo šolstva, zdravstva, sociale in drugih javnih storitev. Privatizaciji ne nasprotujemo samo zato, ker prodaja podjetij vodi v razbijanje družbene infrastrukture, s čimer se Slovenija odpoveduje možnosti vodenja samostojne razvojne politike in tone nazaj med države periferije. Niti ji ne nasprotujemo samo zato, ker vemo, da poteka brez tehtnih argumentov, pod prisilo, netransparentno in koruptivno.

Privatizaciji nasprotujemo zato, ker je kapitalizem zgodovinsko preživet sistem, ki že zdavnaj ne prinaša več blaginje za vse. Ker se kapitalizem danes lahko preživlja le še s pustošenjem planeta, fiktivno rast pa dosega samo še s privatizacijo vsega skupnega, z uničevanjem vseh dosežkov socialne države, napihovanjem finančnih balonov ter zadolževanjem prebivalstva. Privatizaciji nasprotujemo zato, ker kapitalizem lastne krize ni več sposoben razrešiti drugače kot na račun milijonov človeških življenj in uničevanja celotnih držav. Privatizaciji nasprotujemo zato, ker je naš cilj odprava despotizma kapitala in vzpostavitev sistema, v katerem bo demokratično koordinirano gospodarstvo služilo zadovoljevanju človekovih in družbenih potreb. Sistema, v katerem človeška življenja ne bodo le sredstvo za samooplajanje kapitala, temveč bo obratno: gospodarstvo bo le sredstvo za poln razvoj vsake posameznice in posameznika.

Privatizaciji nasprotujemo zato, ker je državna lastnina podlaga za družbeno lastnino. Lastnino, ki nam bo omogočila, da mračnjaštvo vladajočih elit, ki se skriva za fasado parlamentarne demokracije, in cinizem kapitala, ki pod pretvezo apolitične strokovnosti uveljavlja zgolj lastne interese, nadomestimo z ekonomsko demokracijo v podjetjih, ter uveljavimo mehanizme transparentnega in demokratičnega soodločanja o naši skupni prihodnosti na vseh področjih družbenega življenja.

Privatizaciji nasprotujemo zato, ker barbarstvo za nas ni alternativa: prihodnost je demokratični socializem!

 

Deli.