Tiskovna konferenca o prodaji družbe Telekom Slovenije, 4.6.2015

11147106_519093891582508_3261118056377270474_o

Odziv na poročanje medijev, da bo nadzorni odbor SDH že v četrtek, 4.junija, odločal o usodi družbe Telekom Slovenije.

Se vidimo na protestnem shodu v četrtek, 11.junija ob 17.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani!

Izjava poslanske skupine Združena levica

ZADNJA PRILOŽNOST ZA TELEKOM SLOVENIJE

Manj kot 24 ur po torkovi nujni seji odborov za gospodarstvo ter finance in monetarno politiko, na katerih so poslanci na pobudo poslanske skupine Združena levica obravnavali sume negospodarnosti in netransparentnosti v postopku prodaje Telekoma Slovenija, je uprava Slovenskega državnega holdinga sprejela odločitev za prodajo Telekoma Slovenije in jo dala v potrditev nadzornemu svetu SDH, ki bo odločal v manj kot 24 urah. Nadzorniki bodo razpravljali o prodaji našega največjega telekomunikacijskega podjetja britanskemu skladu tveganega kapitala Cinvenu.

Telekom Slovenije je naše največje telekomunikacijsko podjetje in ima pomembne, če že ne večinske deleže, v vseh delih telekomunikacijskega trga. Hkrati je tudi največji lastnik temeljne telekomunikacijske infrastrukture. Z njegovo prodajo špekulantskemu kupcu, ki je znan po tem, da kupljena podjetja čez nekaj let, ko maksimira njihovo borzno vrednost, preproda, bo država zgubila vzvod tehnološkega napredka na ključnem področju, ki poganja tudi razvoj in rast preostanek gospodarstva. S prevzemom bodo izgubljena številna delovna mesta.

Naj vlada in SDH to še tako zanikata, je Telekom strateško podjetje, ki potrebuje strateškega lastnika. To pa je, zaradi Telekomovega pomena za tehnološki razvoj gospodarstva, varnosti državnih telekomunikacijskih tokov in ohranjanje zaposlitev, lahko le država. Od tujega finančnega sklada, ne moremo pričakovati, da bo imel visoko razvit socialni čut ali da bo skrbel za razvoj gospodarstva. Svoj interes kaže že s tem, da izsiljuje vlado, saj je Cinven postavil ultimat za odločitev na 10.6., en dan pred protestom Koalicije proti privatizaciji.

V poslanski skupini ZL se ne moremo načuditi cinizmu uprave SDH. Njen predsednik Matej Pirc je še v torek poslancem zagotavljal, da bo SDH skrbno preučil predstavljene sume negospodarnosti in netransparentnosti v postopku prodaje Telekoma. V SDH so očitno tako učinkoviti, da so vse sume odpravili v manj kot 24 urah. Drugače si ne znamo pojasniti, kako bi lahko uprava SDH kljub javnim izjavam visokih vladnih predstavnikov, da obstaja utemeljen kartelnega dogovarjanja med Cinvenom in Deutsche Telekomom, svojemu nadzornemu svetu predlagala prodajo Telekoma. Enako “učinkovita” pa je kot kaže postala tudi vlada, ki je kljub torkovim zagotovilom državnega sekretarja Dragonje, da sume še vedno resno preverjajo, v manj kot 48 urah vse sume razjasnila in odpravila.

Na dan, ko vodilna vladna stranka SMC praznuje prvo obletnico obstoja, kot kaže ne bo ostalo nič več od besed o premišljeni privatizaciji in ohranjanju strateških podjetij v državni lasti s katerimi je SMC zmagala na volitvah. »Učinkovito in transparentno« upravljanje državnega premoženja, ki jo je vlada zapisala v svoji koalicijski pogodbi, pa se je umaknilo nerazumljivemu vztrajanju pri netransparentni in nesmiselni privatizaciji Telekoma, ki ji nasprotuje več kot 70% prebivalcev Slovenije.

Zato nam ne preostane drugega, kot da se v čim večjem številu srečamo na shodu proti privatizaciji, ki bo v četrtek, 11. junija, ob 17. uri na Kongresnem trgu. Le združeni lahko ustavimo politične in ekonomske elite, ki razprodajajo naša podjetja in našo prihodnost!

Poslanska skupina Združena levica,
v Ljubljani, 04.06. 2015

Izjava Koalicije proti privatizaciji
Spoštovani,
po poročanju medijev naj bi nadzorni odbor SDH še danes sprejel odločitev o morebitni prodaji Telekoma Slovenije finančnemu skladu Cinven. Nadzorni odbor ima pravico, da odločitve ne prepusti vladi RS, ki predstavlja državo kot večinsko lastnico družbe. S tem je nam, državljanom in državljankam, odvzeta še poslednja, čeprav posredna možnost vpliva na odločevalski proces, politika pa si bo lahko ponovno umila roke nad še eno privatizacijsko zgodbo, ki da je “obžalovanja vredna”, vendar onkraj možnosti vpliva.

Vendar takšno izogibanje odgovornosti ne spremeni dejstva, da privatizaciji državnih podjetij nasprotuje večina prebivalstva države. Po podatkih anketne hiše Ninamedia je v začetku leta prodaji družbe Telekom Slovenije nasprotovalo celo 70,2 % vseh vprašanih. Od januarja 2015, ko je bilo vprašanje postavljeno, smo izvedeli še cel kup podrobnosti, ki niso mogle povzročiti drugega, kakor še dodatno prispevati k zaostrovanju nasprotovanja.
Deutsche Telekom, tako imenovani “strateški kupec” – sicer pa podjetje, ki je primerljivega hrvaškega telekomunikacijskega operaterja v desetletju po nakupu shiralo za več tisoč zaposlenih, medtem ko v Črni gori plačuje stomilijonske poravnave zaradi korupcijskih afer – nakupne ponudbe sploh ni oddalo. Namesto njega je to storil britanski Cinven, ki je kot špekulativni sklad finančnega kapitala specializiran v praksah tako imenovane “racionalizacije” podjetij. Ostaja sum, da je prišlo do dogovarjanja z namenom, da Cinven opravi umazano delo. Prodajalce Telekoma ter večino državnih poslancev in poslank v pristojnih parlamentarnih odborih tovrstni sumi ne zanimajo, pravzaprav hitijo s prodajo, preden se lahko sume korektno razišče.

Nikakor ne smemo pozabiti niti na tveganje za naše osebne svoboščine. Preko telekomunikacijske infrasktukture Telekoma Slovenije se pretaka neverjetna količina osebnih podatkov nas vseh. V primeru prihodnje integracije te infrastrukture v komunikacijska vozlišča v tujini bi utegnili s prodajo omogočiti tujim obveščevalnim službam pridobivanje tukajšnjih podatkov, kot tudi predajanje tistih podatkov, čigar zbiranje domača varnostna zakonodaja Slovenski varnostni službi prepoveduje.
Prodaja Telekoma Slovenije predstavlja prerez vsega, kar je narobe s privatizacijo. Poteka brez jasno izraženega mandata prebivalstva, spodbuja korupcijo, ogroža delovna mesta, zmanjšuje nezanemarljiv priliv v državni proračun in izroča vitalno javno infrastrukturo v roke podjetjem, ki so postala velika natanko zaradi tega, ker se odlikujejo v brezkompromisnem lovu za profit.

Iz naštetih razlogov Koalicija proti privatizaciji prodaji Telekoma še posebej ostro nasprotuje in še naprej poziva k protestnemu shodu, ki se bo zgodil v četrtek, 11. junija ob 17.00 na Kongresnem trgu v Ljubljani.
To je naša zadnja priložnost, da rešimo Telekom!

Koalicija proti privatizaciji:
Gibanje za aktivno državljanstvo Puntarji,
Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije – TRS,
Koalicija Združena levica,
Konfederacija sindikatov javnega sektorja,
Konfederacija sindikatov KS90
Sindikat Mladi+,
Študentska organizacija Iskra,
Zveza društev upokojencev Slovenije,
Zveza svobodnih sindikatov Slovenije,
Zveza združenj borcev za vrednote NOB Slovenije

Deli.