Solidarnost z grškim ljudstvom in Sirizo

tsipras2015Čestitamo Sirizi, zmagovalki grških parlamentarnih volitev in zadnjemu upanju milijonov grških prebivalk in prebivalcev, ki jim je šest let varčevalnih ukrepov uničilo številne družbene pridobitve. Vladajoči domači politični razred jih je skupaj s trojko pahnil v bedo, da bi ohranil obstoječi družbeni red, ki je zašel v še eno od svojih sistemskih kriz.

Tokratne grške volitve so zgodovinske. Po več desetletjih neoliberalnega obrata je v eni od evropskih držav zmagala stranka, katere program sestavljajo politike odpora proti neoliberalni plenitvi v korist delovnih ljudi. Zato njihov vpliv ni omejen na Grčijo, temveč je izjemnega pomena za vso Evropo. Sirizin uspeh bo tlakoval pot političnim strankam in družbenim gibanjem, ki udejanjajo emancipatorno politiko in z njo socialistično prihodnost, v kateri se bo našel prostor za človeško dostojanstvo.

V Iniciativi za demokratični socializem in koaliciji Združena levica izrekamo solidarnost z grškim ljudstvom in Sirizo. Pravo delo se zanje in za vse nas šele začenja. Zmaga Sirize je najboljša popotnica za uresničevanje družbenih sprememb, hkrati pa pomeni povečanje zaupanja množic do njenih politik. In to je prava politična usmeritev: Siriza bo morala delovati s  podporo širokih družbenih gibanj, prevzem politične oblasti ji bo moral predstavljati zgolj kot orodje za demokratizacijo družbe.

Za demokratični socializem!

Deli.