Solidarnost s poljskim delavstvom

poljska

“Varčevalni ukrepi” desničarske vlade so na ulice spravili tudi pregovorno potrpežljivo poljsko delavstvo. Ta vikend so v Varšavi potekali množični protesti proti novi pokojninski politiki in proti prekarnim razmeram na trgu dela, ki se jih je udeležilo več kot 100.000 ljudi.

Vlada Donalda Tuska, ki s strani mednarodnih investitorjev prejema številne pohvale zaradi “pro-business” politike, namreč zaostruje že tako nevzdržne socialne razmere. Poljska je država z največjim deležem prekarnih delovnih razmerij v Evropi (kar 60% poljakov dela v nerednih razmerjih). Nestalna dela zlasti prizadevajo mlade, ki, podobno kot pri nas, rednih zaposlitev praktično ne dobijo več. Iz meseca v mesec se prebijajo s projektnim, nerednim in zelo slabo plačanim delom. Povprečna urna postavka za študentsko delo na Poljskem je 2 EUR. Liberalna “pro-business” politika niti ne zagotavlja rasti, ta je bila v prvi četrtini leta le 0,1%, in ne novih delovnih mest. Brezposlenost v 38 milijonski državi je kar 13% in to kljub množnični emigraciji poljakov na Zahod.

Take razmere so ulice Varšave napolnile z več kot 100.000 jeznimi in razočaranimi meščani, ki so, kot je rekla ena od protestnic, prišli vladi prebrati kitico poljske himne, ki pravi da “je bolje umreti stoje, kot živeti na kolenih”.

A poljski kalvariji ni videti konca. Na političnem parketu je zaenkrat edina alternativa konsevartivno-liberalni “Državljanski platformi” Donalda Tuska, desničarska populistična stranka “Zakon in red”, ki zagovarja praktično enake ekonomske politike kot Tusk, a z ultrakonservativnim in nacionalističnim pridihom.

Kakorkoli – protesti, ki jih je organiziral sindikat Solidarnošć, so znamenje, da so po dvajsetih letih privatizacij, deregulacij in liberalizacij, tudi Poljaki siti kapitalističnih oblastnikov.

 

Povzeto po advance.hr: http://www.advance.hr/vijesti/anti-vladini-prosvjedi-u-poljskoj-deseci-tisuca-na-ulicama/

Deli.