Socialistke in socialisti, čas je za evropske volitve!

gf_vote_a4V večini članic Evropske unije ljudje mislijo, da je uradna politika krenila v napačno smer. To kažejo tako ankete o zaupanju v institucije kot tudi množični protesti po celi Evropi. Kako zelo napačna je sedanja politika najlepše prikaže primer Grčije in katastrofalnih sprememb v zadnjih štirih letih, ko je bila država s strani EU in Mednarodnega denarnega sklada prisiljena v izjemno strogo varčevanje. Od leta 2010, ko je Grčija z zloglasno trojko podpisala prvi memorandum, je prišlo do dramatičnih posledic: brezposelnost se je več kot podvojila, znaša že več kot 26 odstotkov, med mladimi pa čez 60 odstotkov; bruto domači proizvod je padel za 40 milijard evrov; javni dolg pa znaša že več kot 175 odstotkov grškega BDP-ja…

V času krize se je projekt Evropske unije razkrinkal kot projekt kapitalističnih elit, ki jih zanimajo izključno dobički, ljudi pa razumejo zgolj kot potrošni material. V času ekonomske krize se ta preveša tudi v čedalje globjo politično krizo. Vedno bolj postaja jasno, da velika koalicija liberalnih, konservativnih in socialdemokratskih strank, tako pri nas kot v drugih državah, kot rešitev ponuja še več istega. Še več varčevanja, zategovanja pasov in odpovedovanja v imenu boljšega jutri, ki nikoli ne pride. Stranke kot fašistična Zlata zora temu dodajajo še sovraštvo do priseljencev, istospolno usmerjenih, levičarjev in vseh drugih, ki naj bi bili krivi za brezposelnost in socialno bedo milijonov po Evropi. Zdi se, da bodo prav Zlata zora in podobne skrajno desne stranke v resnici največje zmagovalke tokratnih evropskih volitev. Ob vsem povedanem se postavlja vprašanje, zakaj se takšnih volitev sploh udeležiti in ali ni bolje, da jih bojkotiramo? Zakaj torej na evropske volitve?

Zato, ker zaradi naše neudeležbe brezposelnost, varčevalni ukrepi in porast fašizma v Evropski uniji ne bodo nič manjši. Kvečjemu nasprotno, z našo neudeležbo v resnici dajemo podporo prav tem politikam, hkrati pa dajemo še večjo težo glasovom tistih, ki se bodo volitev udeležili in glasovali za stranke kot so Zlata zora, Slovenska nacionalna stranka in ostale. Naša dolžnost je, da na teh volitvah tako pri nas kot drugod podpremo napredne, socialistične sile, ki edine predstavljajo pot v resnično drugačno Evropo, ki se bo osvobodila jarma kapitala. Spremembe pa morajo potekati tako na lokalni, nacionalni kot tudi evrospki, mednarodni ravni.

V Iniciativi za demokratični socializem vas zato pozivamo, da se teh volitev udeležite in da k udeležbi spodbudite tudi vaše bližnje. Naprednim socialističnim politikam moramo namreč dati kar največjo podporo, če jih hočemo v prihodnje uresničiti, tako znotraj kot izven institucij. Za razliko od konservativne, liberalne, socialdemokratske in fašistične Evrope, ki lahko vedno in povsod računa na podporo kapitala, se lahko socialisti zanesemo samo sami nase in smo lahko uspešni le takrat, ko naše politike podprejo množice. Zato v resnici šteje vsak glas, tako tisti, ki je oddan, kot tisti, ki ni. Združena levica v okviru katere na teh volitvah nastopa tudi Iniciativa za demokratični socializem je del prizadevanj stranke Evropske levice in v imenu katere kandidira Aleksis Cipras, je edina politična sila, ki podpira resnične spremembe, ki so v EU nujne. Mogoče pa bodo le z vašo dovoljšnjo podporo.

Združimo sile v boju za socialistično Evropo, edino resnično alternativo, ki nam je na teh volitvah na voljo. V IDS volitve razumemo le kot enega izmed elementov v široki paleti političnih sredstev, ki jih je potrebno uporabiti v borbi za boljši in bolj pravični jutri. Še večji napori nas vse čakajo na terenu, s protestniškimi akcijami, kampanjami za ohranitev javnega sektorja, organiziranjem stavk in delavskih prevzemov podjetij. Potrebno se je boriti na vsakem koraku in v vseh političnih arenah, zato je potrebno in smiselno, da tudi v nedeljo vsi izkoristimo priložnost in oddamo svoj glas.

Na evropskih volitvah 25. maja zato podprite Združeno levico, ki je na glasovnici pod številko 3, skupaj z znakom vseh treh koalicijskih partnerjev ter znakom Evropske levice. Kandidata IDS sta pod številko 3 Luka Mesec in številko 4 Jasminka Dedić. Sedaj veste, ne želimo trojke, volili bomo našo listo 3!

Deli.