SEL Human Factor – Milano

humanfactorMed 23-25. januarjem je v Milanu v organizaciji leve politične stranke  SEL (Sinistra, Ecologia, Liberta) potekala zanimiva konferenca Human factor

http://www.sinistraecologia ta trenutek liberta.it/argomento/human-factor/

SEL je trenutno v italiji stranka s programom, ki bi lahko bil blizu Syrizi in Podemosu, oz. lahko v njem najdemo sorodnosti in neko rdečo nit, ki povezuje. Stranka ne skriva ambicij po hegemonizaciji tistega dela levega političnega prostora, ki je trenutno predvsem v domeni levih nestrankarskih gibanj, vsebinsko gre tu za prekerno delo, ekološka vprašanja ter vprašanja enakosti spolov….

Aktualno politično usmeritev stranke lepo zajame že kar uvod v program konference, kjer laho preberemo naslednje:

Boj za družbene in kulturne spremembe v Evropi, boj proti varčevalnim ukrepom in liberalizmu danes prvič dobiva obrise resnične politične možnosti. Zmaga Sirize v Grčiji, obeti za zamago Podemosa v Španiji so znanilci te možnosti. Ti dve stranki predstavljata konkretno možnost odpiranja novih političnih prostorov na stari, od tehnokratsko-finačnih vlad zadušeni celini. To je ideja nove Evrope, ki ne bo mogla več temeljiti na izključevanju, kot se je vse prevečkrat že zgodilo v njeni preteklosti, ampak bo temeljila na gradnji novih institucij in nove demokracije. Ideja »Konference o dolgu«, ki jo v imenu Sirize zagovarja Aleksis Cipras, govori v jeziku družbenih bojev, ki zavračajo ekonomske dogme o nujnosti in naravnosti neenakosti. To je vizija drugačne Evrope, ki bo sposobna vzpostaviti nove, dinamične institucije, ki bodo neodvisne od finančnih centrov in privatnih interesov, ki danes vklepajo demokracijo. Grčija in Španija nam lahko pokažeta pot v tem zamišljanju novih družbenih institucij in političnih praks, nove vloge države znotraj EU in predvsem način kako v praksi zavreči neoliberalno politiko. V tem scenariju, ki ni samo mogoč, ampak je od pretekle nedelje že realnost, je potrebno ponovno premisliti in zgraditi odnose med političnimi institucijami in praksami družbenih gibanj. Takšna zavezništva in takšni hibridni prostori so nujno potrebni, če hočemo dokončno zavreči mišljenje in politiko, ki danes povzročata trpljenje milijonov po vsej Evropi.

SEL je parlamentarna stranka, nastala l. 2009 po izstopu aktualenga predsednika stranke Nichija Vendole, (guvernerja pokrajine Apulia, nekdanjega aktivista LGBT) iz leve Partito della Rifondazione Comunista, PRC. Na zadnjih volitvah 2013 je znotraj levega bloka dobila 2,3% glasov, v parlamentu ima 37, v senatu pa 7 poslancev, Laura Boldrini predseduje poslanski zbornici, njeno politiko pa podpirata dva, sicer neodvisna župana mest Milano in Genova. Evropskih volitev se je udeležila prek skupine L’Altra Europa con Tsipras.

 Italija zna, še posebej zdaj po zmagi Syrize in upajmo da konec leta tudi Podemosa, v levi politiki postati ponovno zelo pomemben igralec  (končno Italija ni periferija, temveč konstitutivni ekonomski temelj EU) in si zasluživeč pozornosti.

Deli.