Protirasistični pohod – izjava podpore

V Iniciativi za demokratični socializem in koaliciji Združena levica podpiramo protirasistični pohod, ki ga v sredo, 9. septembra 2015 ob 17.00 na Prešernovem trgu  v Ljubljani sklicuje Protirasistična fronta brez meja. Svoje članstvo in podpornike pozivamo k udeležbi.

FB dogodek >>

Namen protesta ni zgolj apel po najbolj osnovnem človekoljubju v trenutku, ko je dobra štiri leta trajajoča državljanska vojna v Siriji po podatkih urada Združenih narodov za begunce UNHCR s svojih domov razselila že več kot 10 milijonov ljudi – poleg Turčije, Iraka, Jemna, Palestine in vseh drugih kriznih žarišč na Bližnjem vzhodu, da Afrike sploh omenjamo ne.

Tudi ni namen protesta le opozoriti na nesolidarno ravnanje držav Evropske unije, v katerih je v preteklih štirih letih za azil prosilo okrog 300.000 vojnih beguncev, kar je komajda 0,06 odstotkov starajoče se demografije držav EU. Ta razmerja so neprimerljiva na primer s Turčijo, ki je z 1,8 milijona beguncev iz svoje južne sosede Sirije postaja največje begunsko zatočišče na planetu.

Shod je priložnost, da si postavimo ogledalo in se v njem prepoznamo mi sami, državljani trdnjave Evrope. Vsa jeza, ki smo ji dnevno priča v medijih, na spletnih forumih in s strani javnih komentatorjev o tem, kakšnih pravic in pomoči da so deležni t.i. “migranti”, je pravzaprav jeza nad tem, da smo mi sami te pravice in pomoči že izgubili. Toda ne bomo si jih povrnili tako, da poslednje ostanke socialnih pridobitev moderne dobe ljubosumno varujemo pred tistimi, ki so jih še malo bolj potrebni kot mi; rešitev je v tem, da si pridobitve socialne in solidarnostne družbe priborimo nazaj. Solidarnost z begunci ni samo dejanje človekoljubja ali poziv k prevzemanju odgovornosti: je vzpostavljanje vezi med družbenimi skupinami, ki si medsebojno pomagamo v svojih posamičnih bojih zato, da bomo lahko skupaj spremenili sistem, ki nas sili v udeležbo v dirki do dna.

Tudi država Slovenija v tem sistemu ni nedolžna, in ne more zgolj pravičniško pospraviti beguncev na ladje in jih odposlati v ZDA, kot lahko v teh dneh pogosto slišimo. Navadni prebivalci nismo med tistimi, ki bi v dirki naraščajoče globalne neenakosti diktirali tempo in spravljali manj razvite države na rob socialnega konflikta. Toda smo državljani države, ki vsakič, ko se poseže po nasilnih sredstvih z namenom, da se globalna razmerja neenakosti širijo in poglabljajo, zakoraka na napačno stran zgodovine. Republika Slovenija je članica zveze NATO in podpornica mnogih vojaških intervencij v evropski soseščini v tem tisočletju. Še več, za podpis Vilenske izjave, s katero je v času splošnega nasprotovanja pomagala zagotoviti podporo invaziji na Irak, je Slovenija neposredno odgovorna. Da je eno od obeh najbolj kritičnih kriznih žarišč na Bližnjem vzhodu danes potopljeno v kaos etničnih in verskih spopadov, je krivda tudi tukajšnje zunanje politike.

Zato se zberimo 9. septembra 2015 ob 17.00 na Prešernovem trgu v Ljubljani. Z bodečo žico ne bomo zaustavili tistih, ki bežijo pred vojno, lahko pa zaustavimo sistem, ki se z bodečo žico obdaja zaradi strahu pred posledicami vojn, ki jih je sam pomagal sprožiti.

Deli.