Proti omejevanju pravice do javnih zbiranj!

578263_262291220569025_1534399310_nPredlog novele zakona o javnih zbiranjih je nov dokaz, da trenutna oblast nima nobene želje po neposrednem sodelovanju prebivalk in prebivalcev v javnih zadevah, ampak si dejansko želi njihovo čim večjo izključitev iz političnega življenja. Po brezsramni omejitvi referendumskega odločanja in izpeljavi paketa varčevalnih ukrepov, ki jih je dejansko pripravila že Janševa vlada, očitno sledi še paket represivnih ukrepov, katerih namen je en sam – preprečiti in utišati nezadovoljstvo delovnih ljudi.

Za domnevnim urejanjem področja neorganiziranih in neprijavljenih shodov se skriva povsem jasen namen – uzakoniti že obstoječo represivno prakso povsem arbitrarnega določanja (domnevnih) organizatorjev protestov in njihovo ostro kaznovanje. Kako si lahko drugače pojasnimo tudi do šestkrat višje globe za organizatorje, pravne osebe? Na tak način bo parlamentarna politika omejila javno delovanje iniciativ, pobud, društev, izvenparlamentarnih strank in z njimi povezanih posameznic ter posameznikov oziroma bo poskusila preprečiti njihovo javno izpostavljanje na samoorganizranih protestih.

Poleg tega spremembe podajajo policiji dodatne represivne instrumente, saj nova opredelitev nevarnih predmetov omogoča policiji, da ponovno povsem arbitrarno kot nevaren opredeli praktično vsak predmet, ki ga posameznik prinese na protest. Na primer tudi kokošje jajce ali paradižnik, saj lahko njihova uporaba, po oceni policista na terenu, predstavlja ogrožanje javnega reda, splošne varnosti ljudi in premoženja.

Zaostrovanje represivnega diskurza oblasti se je v tem tednu že nakazalo z izjavami, ki so bile posredovane v javnost preko parlamentarne preiskovalne komisije o delovanju skrajnih skupin. V tem političnem izdelku je bilo obelodanjeno, da je v Sloveniji po mnenju policije okoli 150 ekstremistov, posameznikov,  ki so v vsakem času sposobni storiti skrajno dejanje. Ob tem pa pa ni bila navedena analiza ali raziskava situacije; javnost ni bila seznanjena niti kdo so ti ekstremisti, niti katerim skupinam pripadajo ali kako delujejo? S takimi sporočili oblast zgolj pripravlja teren za morebiten obračun z nezaželenimi političnimi skupinami, ki si drznejo podvomiti o ustreznosti strukturnih reform, varčevanja in kapitalističnega sistema.

Kakšno ravnanje oblastnih struktur lahko pričakujemo drugače misleči, se je izkazalo že na včerajšnjem koncertu v solidarnost z zaprtimi migranti v Centru za tujce Dolgi otok pri Postojni. Medtem ko je 100-članski zbor samorganizirano zaigral nekaj skladb pred Centrom za vse tiste, ki jim evropski pravni red odreka svobodo gibanja, si je slovenska policija zopet privoščila arbitrarno določitev odgovorne osebe – organizatorja. In denarna kazen za dejanje solidarnosti zagotovo ne bo nizka.

Vsem, ki so mislili, da je z novo vlado zavel drugačen veter, mora postati jasno, da v strahu pred novim valom nezadovoljstva v jesenskih mesecih, politične parlamentarne elite in izvajalci njihove volje, ne glede na njihovo domnevno levo ali desno usmeritev, ne bodo izbirali sredstev za ohranitev obstoječega reda kapitalističnega izkoriščanja.

V Iniciativi za demokratični socializem zato pozivamo vlado, da umakne predlog novele zakona o javnih zbiranjih ter pozivamo oblast, naj se namesto omejevanja svobode zbiranja državljanov osredotoči na izboljševanje njihovih socialnih razmer. Javni prostor je last ljudi, ne oblastnih elit. Pravice do protestiranja ne damo.

Iniciativa za demokratični socializem (IDS)

Deli.