Pridružujemo se boju za minimalno plačo, nadaljevali pa bomo z bojem za delavsko upravljanje!

Na današnji tiskovni konferenci Koalicije solidarnih z naslovom “Proti posegom v minimalno plačo“, so nastopili: Luka Mesec, Iniciativa za demokratični socializem, Julijana Bizjak Mlakar, Gibanje za ohranitev in izboljšanje javnega zdravstva, Andreja Poje, Zveza svobodnih sindikatov Slovenije in Tereza Novak, Nacionalni forum humanitarnih organizacij.

minimalna plača

Objavljamo izjavo Luke Mesca, IDS:

“V Iniciativi za demokratični socializem smatramo predlog vlade in gospodarske zbornice o posegih v minimalne plače kot nesprejemljiv tako iz socialnih kot iz ekonomskih razlogov.

Naj začnem pri socialnih:

Že zdajšnja višina minimalne plače predstavlja absolutni minimum življenjskih stroškov v Sloveniji, pod katerega ni mogoče iti. Predlagan poseg bi prizadel prav najrevnejše – tistih 400.000 ljudi, ki v Sloveniji že zdaj živijo pod pragom tveganja revščine. Tem ljudem ni mogoče ničesar več vzeti. Če v GZS že hočejo zmanjšati stroške dela, naj varčujejo pri najvišjih plačah in pri individualnih pogodbah.

In dalje, treba se je zavedati, da napad na minimalne plače pomeni napad na vse plače. Nižji kot je minimum, hujši je boj na trgu dela. To pomeni, da bodo vsi delavci, vključno s prekarnimi in samozaposlenimi, prisiljeni delati še za manj. Napad na minimalne plače je zato napad na vse nas, ki se preživljamo s svojim delom!

Poleg tega pa so posegi v minimalno plačo tudi ekonomsko neupravičeni:

Prvič, zaradi drastičnega varčevanja, množične brezposelnosti in razširjene prekarnosti slovenskega delavstva, je potrošnja v Sloveniji zelo šibka. To je eden izmed glavnih razlogov za recesijo. Če se bodo najnižje plače še znižale, se bo recesija še podaljšala.

Drugič, vlada in gospodarska zbornica trdita, da je treba minimalno plačo znižati zaradi konkurenčnosti. Toda tekmo za stroškovno konkurenčnost je Slovenija že dobila. Kako naj bi bili sicer po rasti izvoza v času krize med prvimi v EU? Letos se namreč v Sloveniji pričakuje kar 8-9 % presežek zunanjetrgovinske bilance, kar je več, kot ga ima Nemčija.

In nenazadnje, liberalni ekonomisti pravijo, da bo tovrstno »zategovanje pasov« privabilo tuje investicije. Tu moramo biti jasni – investitorjev, ki bi radi, da delamo za kitajske plače in ki nočejo plačevati davka na dobiček, ne rabimo! Če kapitalu donosi v Sloveniji niso zadosti kljub že tako nizkemu življenjskemu standardu, je treba investicije zagotoviti drugače – s socialističnimi ukrepi.

Kako priti do njih? Vprašajmo se, kdo bo investiral v proizvodnjo z nizkim dobičkom in dostojnimi plačami? – Delovni ljudje! Tisti, ki živijo od svojega dela, od teh plač! Zato morajo delovni ljudje dobiti besedo pri upravljanju, nadzorovanju in investiranju. To velja tako za podjetja, kot za banke in državne sklade! In to je končni odgovor na krizo.

V Iniciativi se tako danes pridružujemo boju za minimalno plačo, nadaljevali pa bomo z bojem za delavsko upravljanje!

Deli.