Poslanska skupina ZL na obisku po goriški regiji

goricaPoslanska skupina Združena levica se danes mudi na celodnevnemu obisku v širši goriški regiji. Obiska so se udeležili vodja poslanske skupine Luka Mesec, poslanka Violeta Tomič ter poslanca Miha Kordiš in dr. Matej T. Vatovec. Na številnih srečanjih so bili v ospredju pogovori o razvoju regije in turizma, zaposlovanju in perspektivah mladih, o sodelovanju drżavljanov pri soodločanju na lokalni ravni v okviru participatornega proračuna ter o zagotavljanju pro bono zdravstvenih storitev.  Ob obisku Nove Gorice je vodja poslanske skupine Luka Mesec sogovornikom predstavil pobudo Združene levice za redefinicijo in dvig minimalne plače.

 Ajdovščina

Poslanci in poslanka Združene levice so delovni obisk začeli v prostorih občine Ajdovščina, kjer so se srečali z županom Tadejem Beočaninom. Na srečanju so se poslanci seznanili s problematiko financiranja in razvojnimi načrti občine. V nadaljevanju sestanka je župan poslancem predstavil občinske ukrepe, ki spodbujajo javno šolanje in zaposlovanje mladih. Spregovorili so tudi o stanovanjski problematiki in projektih participatornega proračuna “moja pobuda”, katere bo občina financirala iz občinskih proračunov v letošnjem letu in letu 2018.

V izjavi za medije je poslanec ZL dr. Matej T. Vatovec povedal: 

»Lokalna samouprava je pomemben vidik družbenega življenja. Zaradi tega se v Združeni levici zavzemamo za uvedbo participatornega proračuna. Gre za institut, ki omogoča neposredno sodelovanje občanov pri razvoju občine. Sodelovanje pri upravljanju projektov v občinah je prvi korak k večji demokratizaciji upravljanja s skupnimi zadevami, ki mora postati načelo v celotni družbi.”

Obisk Združene levice se je nadaljeval na Univerzitetnem središču v Ajdovščini in v Gorici, kjer so se z rektorjrm Univerze v Novi Gorici, prof. dr. Danilom Zavrtanikom, pogovarjali o pomembnosti razvoja UNG znotraj lokalnega in nacionalnega konteksta.

Kobarid

Po obisku Mlekarne Planika, kjer so se seznanili z zadružnim upravljanjem podjetja, je sledilo srečanja z župani in podžupani Zgornjega Posočja. Poslanka Violeta Tomič in poslanec Miha Kordiš sta se v prostorih občine Kobarid srečala z županom Kobarida Robertom Kavčičem, požupanom Bovca Davorjem Gašperčičem in podžupanjo Tolmina Martino Kenda. V eno urnem pogovoru so se dotaknili ključnih razvojnih težav, s katerimi se srečujejo v Zgornjem Posočju: na eni strani pridobivanja in porabe evropskih kohezijskih sredstev in na drugi strani razvoja turizma in turstične ponudbe (Bovec, Soča, Kanin). Strinjali so se, da je potrebno pristopiti k reševanju številnih infrastrukturnih problemov, med drugim načrtovane nove prometme strategije (obvoznica) ter o sanaciji električnega omrežja v Posočju, kjer lahko padec električne napetosti v petih največjih podjetjih (Mahle Letrika, TTK Srpenica) povzroči za dobrega pol milijona evrov škode. Ob zaključku srečanja so poslanci in župani spregovorili tudi o problematiki odseljevanja mladih, ki je zaradi neenakomernega regionalnega razvoja na tem območju še bolj intenzvina.

V izjavi za medije je poslanka Violeta Tomič povedala, da je:

»Javni zavod Sončni Kanin, ki ga je ustanovila občina, je primer dobre prakse. Sanacija kaninskega smučišča v režiji občine in z državno pomočjo je dokaz, da lahko občina sanira situacijo, ki je privatni lastniki oziroma potencialni investitorji niso mogli.«

Nova Gorica

V Novi Gorici je sledilo srečanje poslancev Združene levice in gibanja Goriška.si. Srečanja in pogovora z gostitelji, Luko Manojlovičem in Klemnom Miklavčičem, sta se udeležila vodja poslanske skupine Luka Mesec in poslanec dr. Matej T. Vatovec. Prijateljsko srečanje s sorodno organizacijo je potekalo v pogovoru o možnosti sodelovanja in iskanja skupnih rešitev za razvoj Gorice in širše Goriške regije. Osrednji del pogovora je bil namenjen težavam financiranja Univereze v Gorici ter problemom implementacije in možnostim participatornega proračuna, katerega predlagatelj je Goriška.si. Poslanska skupina je gostiteljem predstavila pobudo za dvig minimalne plače, s katero želimo v Združeni levici ljudem zagotoviti dostojno življenje: predlagan dvig minimalne plače pomeni dvig nad raven golega preživetja, upošteva trenutne makroekonomske razmere in minimalno plačo dejansko postavlja za instrument, ki omogoča dostojno življenje delavkam in delavcem.

Po srečanju z Goriška.si je vodja poslanske skupine Luka Mesec v izjavi za medije povedal:

»Slovenija ni revna država in ni opravičil za uborno minimalno plačo, ki znaša trenutno znaša samo 614 evrov. Največ ljudi na minimalnih plačah je prav v panogah, kjer so dobiči največji. Trgovine so lani recimo beležile 521 milijonov dobičkov, vse prodajalke, čistilci, skladiščiniki pa so na minimalcih. Skrajni čas je, da minimalno plačo dvignemo na človeka dostojno raven in končamo to izkoriščanje.«

V drugem delu obiska se bodo poslanci Združene levice na delovnem sestanku srečali  z vodjo Kulturne stične točke Kristino Markovo, direktorico Kulturnega doma Nova Gorica Pavlo Jarc in predstavnikoma Foruma Gorizia-Gorica (IT) Andreo Bellaviteom in Andreo Piccom. Pogovor bo potekal o kulturni produkciji in spodbujanju medkulturnega dialoga med Slovenijo in Italijo.

Dr. Matej T. Vatovec:

»V časih, ko postajata razdvajanje in deljenje vse bolj pogosta, je sodelovanje med italijansko in slovensko Gorico lep zgled. Zavedati se moramo, da živimo v mešanih prostorih, kjer so stoletja ljudje različnih kultur prebivali v sožitju. Razdvajanja prihajajo od zunaj, spodbuja a jih strah in različni politični interesi. Isto je danes. Živimo v družbi ljudi, zato je naš cilj uveljavljanje načela enakosti, svobode in bratstva. V nasprotnem primeru bomo spet priča žalostnim dnem za Evropo.«

Po obisku Dijaškega doma v Novi Gorici, kjer so nastanjeni in se uspešno integrirajo dijaki iz vojnih območij, in srečanja z ravnateljem Draganom Kojićem, sledi srečanje z Zvezo borcev, območnim odborom Nova Gorica, ter srečanje z odvetnico Ano Jug, ki bo poslancem pojasnila težave s pridobitvijo statusa Pro bono ambulante, ki bi omogočal normalno financiranje in odpravljanje dobrodelne dejavnosti.

Dr. Matej T. Vatovec:

»Žalostno je, da država ne uresničuje svojih dolžnosti iz 2. člena ustave. Zaradi nedelujoče socialne države nastajajo pro bono ambulante, kakršna je tudi ta v Novi Gorici. Za marsikoga pomeni njihova dejavnost edini možni dostop do zdravstvenih storitev. Zato je nesprejemljivo, da država noče podeliti statusa ambulanti in pomagati pri njenem delovanju. Ministrstvo bi moralo v vsakem primeru urediti njihov status, financiranje in personalno pokritost.«

Celodnevni obisk širše Goriške regije bodo poslanci Združene levice zaključili s sodelovanjem na javni tribuni v prostorih Mestne občine, kjer bodo spregovorili o dvigu minimalne plače in temah, ki so pomembne za razvoj  Nove Gorice in širše Goriške regije. Poslanci bodo predstavili argumente za dvig in redifinicijo minimalne plače in odgovorili na ključna razvojna vprašanja.

Luka Mesec:

»Minimalno plačo je treba povečati tudi iz razvojnih razlogov. Če bomo pristajali na to, da smo poceni delovna sila, nas bo kapital tudi tako obravnaval. In obratno: z dvigom plač bomo podjetja silili v to, da dobiček ustvarjajo z inovacijami in večjo produktivnostjo, ne pa z golim izkoriščanjem.«

carinarnica

Deli.