Poslanska skupina ZL je predlagala sklic izredne seje DZ o privatizaciji

65135529_lukamesec_trcek

Poslanska skupina Združene levice je na pogovorih pri predsedniku Borutu Pahorju svojo potrditev Mira Cerarja za mandatarja vezala na novo koalicijsko pogodbo in vnovični posvet s Stranko Mira Cerarja glede nadaljevanja privatizacije.

Na današnjem posvetu je poslanska skupina ZL predstavila svoj predlog o sklicu izredne seje DZ o privatizaciji in njenih posledicah za gospodarstvo in družbo. Ker ne vemo, kakšne so bile obljube predhodnih vlad Bruslju, menimo, da mora DZ nujno opraviti vsaj razpravo o privatizaciji Aerodroma in Telekoma, ki sta v zaključni fazi. Obe podjetji se prodajata za zaprtimi vrati in niti zaposleni niso obveščeni o postopku prodaje. Kandidatu za mandatarja smo predlagali sklic izredne seje DZ, na kateri bi se DZ v novi sestavi seznanil s postopki privatizacije, in na kateri bi se preverila utemeljenost razlogov za prodajo omenjenih dveh podjetij.

Seja je po mnenju ZL nujna zato, da se javnosti razločno predstavi posledice privatizacije.  Poslanca ZL Luka Mesec in Franc Trček sta kandidata za mandatarja staseznanila s stališčem ZL, po katerem je privatizacijski program, ki trenutno poteka, družbenoekonomsko neutemeljen in nesprejemljiv. Izpostavila sta dva pereča problema slovenske privatizacije: prvič, s Telekomom država prodaja ključno telekomunikacijsko podjetje, ki je imelo lani 52 milijonov dobička in ki ga je večinoma vplačalo v proračun. Hrvaški telekom, ki je slovenskemu primerljiv, je bil po prodaji nemškemu telekomu prisiljen v odpuščanje zaposlenih, zaradi česa ima slednjih zdaj 40 % manj. Nedvomno to pomeni, da lahko po prodaji slovenskega telekoma pričakujemo odpuščanja. Primerjava obeh telekomunikacijskih podjetij pokaže, da je hrvaški telekom po prodaji postal infrastrukturno podhranjeno podjetje, saj se tam kupec odloča o investicijah izključno na podlagi profitnega motiva. Slovenski telekom je medtem svojo infrastrukturo, npr. širokopasovna internetna omrežja, pripeljal praktično že v vsako vas. Država tako brez otipljivega razloga prodaja podjetje, ki je že dobičkonosno, dela v družbeno dobro in je eden izmed najboljših zaposlovalcev v državi. S prodajo država vse to ogroža.

Aerodrom je kljub krizi v zadnjih desetih letih posloval brez izgube in z dobičkom. Lansko leto je ta znašal pet milijonov evrov. Poleg tega ima podjetje v lasti 30 ha zazidljivih površin, ogromno nepremičnin in akumuliranih dobičkov, iz katerih je s 17% participacijo sredstev EU nameraval zgraditi terminal, vreden 81 milijonov evrov. Zdaj to podjetje država prodaja Fraportu, ki je nemško državno-deželno podjetje, in temu pravi privatizacija. Prodajna cena: borih 240 milijonov evrov za podjetje, ki ima monopolni položaj na nacionalnem trgu, zagotovljeno prihodnost, in ki obvladuje strateško letališko infrastrukturo.

S privatizacijo strateških podjetj vlada ta podjetja spreminja v podružnice tujih korporacij. Namesto tega bi morala na njih utemeljiti družbenoekonomski razvoj Slovenije in blaginjo njenih prebivalcev!

S privatizacijo vlada pomembna državna podjetja tudi spreminja v podružnice tujih korporacij. Prav ta podjetja pa so najpomemnejša za družbeno ekonomski razvoj Slovenije, ki pa bodo s prodajo izgubljena.

Foto: BoBo MMC RTV

http://www.rtvslo.si/slovenija/parlament-ni-vec-to-kar-je-bil-da-se-sefi-zmenijo-mi-pa-smo-pridni-kuzki-in-dvigujemo-roke/34443

Deli.