Podpora tovarišem v Sloveniji v borbi proti privatizaciji – Radnička fronta

rfObjavljamo prevod pisma podpore boju proti privatizaciji tovarišev iz Radničke Fronte. Se vidimo jutri na protestu! En svet, en boj!

Podpora tovarišem v Slovenji v borbi proti privatizaciji

Protidelavska vlada v Sloveniji najavlja nove privatizacije pod krinko ‘verodostojnosti države,’ in s tem nadaljuje dosedanje tranzicijske neoliberalne politike v korist večinoma velikega tujega kapitala in njegovih zaščitnikov v ustanovah Evropske unije. Privatizacija je najbolj izpostavljena in najpogostejša praksa v trenutkih, ko mora kapital zaščititi svoje interese in se razširiti na čim več področij. V polperifernih državah ima privatizacija še posebej škodljive učinke na že tako ogrožene pravice delavcev, nestalna delovna mesta in trende krčenja gospodarstva v razmerah konkurence in svobodnega trga, na katerem večje ribe požirajo manjše. Obstoječi politični okvir je sestavljen tako, da so mainstream politične opcije v tesni navezi s kapitalom, ki jim kot protiuslugo omogoča prevzem oblasti. V tem začaranem krogu je najbolj oškodovano delovno ljudstvo, ki se mu prodajajo poceni politične floskule, in ki je žrtev podlih političnih trikov in manipulacij. V okoliščinah take protiljudske politike sploh ni pomembno, iz katerega uradno priznanega političnega pola prihaja kaka stranka ali politik.

Na Hrvaškem položaj ni nič boljši. Neoliberalne politike se izvajajo pod istimi mantrami in z enakimi cilji. Privatizacije in stremenje po privatizaciji so vedno bolj agresivne, še posebej, če upoštevamo okoliščine, v katerih se Hrvaška vse bolj približuje tistemu, kar od nje zahtevajo zahodnoevropski centri politične in ekonomske moči. Uničevalnost takih politik tudi ni nič manjša kot v Sloveniji: ideja privatizacije Imunološkega zavoda je eklatanten primer spopada med profitno logiko in družbenimi potrebami. Glede na vse povedano izrekamo solidarnost tovarišem v Sloveniji, ki so se odločili upreti uničevanju družbenih dobrin in podivjani igri političnih in ekonomskih elit, ki poteka na škodo večine prebivalstva, še posebej pa delavskega razreda. Še več, gre za še en primer, ki dokazuje, da mora imeti vsak napreden družbeni boj mednarodni značaj, kajti pereči problemi ne poznajo državnih meja. Torej je naš boj enak boju tovarišev iz Slovenije, tudi mi se brezkompromisno upiramo kapitalističnemu zatiranju in ropanju. Pri tem nihče izmed nas ne sme pozabiti na nujnost mednarodnega sodelovanja, premagovanja državnih meja in moč solidarnosti.

Polna podpora Iniciativi za demokratični socializem, kot tudi vsem ostalim naprednim silam v Sloveniji, ki se borijo proti škodljivi privatizaciji! En svet, en boj!

Radnička fronta 6. 2. 2015

Deli.