Odloča naj skupnost! 7.2.2017, Ljubljana

grafika1.2.7.2.2017
18.00 Pritličje, Mestni trg 2, Ljubljana
FB dogodek >>

Predstavniška demokracija temelji na prenosu odločevalske moči na voljne predstavnike ljudstva. Na štiri ali pet let se odpravimo na volitve, obkrožimo najboljšega, običajno najmanj slabega, kandidata in nato upamo na najbolje. Predstavniška demokracija je zato svojevrsten paradoks, razglaša se za vladavino ljudstva, a ne more vladati drugače kot preko svojih predstavnikov. Kjer nas predstavljajo, tam nas ni, sicer bi se lahko sami, zato, še enkrat, lahko zgolj upamo na najboljše. Vendar ni prav nobene nujnosti, da bi takšno stanje veljalo v nedogled. Četudi se ideal popolne demokracije, v kateri bo ljudstvo res lahko vladalo neposredno in v skladu z interesi vseh, zdi še vedno zelo oddaljen, to še ne pomeni, da ne obstajajo konkretni koraki kako se mu približati.

Takšen korak v pravo smer je nedvomno institut participativnega proračuna, ki je po svetu vse prej kot neznanka in ga uspešno prakticirajo tako na lokalnih, pokrajinskih kot državnih ravneh. Ker je v kapitalizmu prav v denarju in financah na splošno osrediščena največja družbena moč, nikakor ni nepomembno kdo in predvsem na kakšen način, s to močjo razpolaga. Interesi kapitala ter njegovi neposredni in posredni pritiski na politične odločevalce, običajno dosežejo, da se iz javnih proračunov, v katere vplačujemo vsi, pogosto napaja peščica izredno dobro plačanih, preplačanih, zasebnikov. To je praviloma žalostna slika, ki se skriva za geslom javno-zasebnih partnerstev.

Z nami bodo o participatornem proračunu spregovorili:

  • Matic Primc (Iniciativa mestni zbor),
  • Jaka Fabjan (Goriška.si),
  • Nataša Sukič, mestna svetnica IDS/ZL.

Razpravo bo povezoval Anej Korsika, ki se v lokalnem odboru IDS Ljubljana ukvarja s tematiko participatornega proračuna.

V razpravi si želimo odpreti različneoblike participatornega proračuna in možnosti uresničitve. Zato bomo veseli čimveč vaših vprašanj, mnenj in izkušenj.
Vljudno vabljeni!

Deli.