Obkoljeni lobisti v Egmontski palači

TTIP-protestsPred nami je še zadnjih deset dni predvolilne kampanje za volitve v evropski parlament, lobisti in poslovneži pa jih mrzlično izkoriščajo, da bi zavarovali svoje interese tudi v novi sestavi parlamenta. V ta namen danes v Egmontski palači, v Bruslju, poteka tako imenovano “Evropsko poslovno srečanje”, katerega neposredni namen je, da lobisti vplivajo na evropske voditelje le nekaj dni pred volitvami. Lobisti si prizadevajo, da bi tlakovali pot sprejemu Čezatlantskega trgovinskega in naložbenega partnerstva (TTIP); sporazuma, ki bi na stežaj odprl vrata interesom kapitala na obeh straneh luže, hkrati pa pokončal zadnje ostanke socialne države in pravic delavstva.

Med največjimi problemi partnerstva je že zgolj način njegovega sprejemanja oziroma pogajanj; ta potekajo izključno za zaprtimi vrati in popolnoma netransparentno. Izvoljeni predstavniki ljudstva, predstavniki nevladnih organizacij in civilne družbe tako nimajo nikakršnega vpogleda v potek pogajanj. Celo države članice EU nimajo možnosti, da bi se seznanile z natančnimi stališči ZDA. O čem točno se torej pogovarjata Evropska komisija in ameriška administracija, je obveščenih izredno malo ljudi. Uradno komisija sicer zatrjuje, da se pogajanja vrtijo okrog ukinitve trgovinskih omejitev, kot so na primer carine, nepotrebna regulacija in omejitve naložb. Vendar tovrstne omejitve že danes praktično ne obstajajo ali pa so zanemarljive.

Čezatlantsko partnerstvo ima bistveno bolj ambiciozne načrte, ki bodo posegli oziroma odpravili regulacijo in standarde na področju okoljske, socialne in prehranske politike. Zaradi partnerstva pa bo močno pod udarom tudi javni sektor in vse z njim povezane dejavnosti. Kritiki tako že zdaj opozarjajo, da je partnerstvo namenjeno izključno koristim mednarodnih korporacij in njihovemu lažjemu prodoru na nova tržišča. Namesto zdaj veljavnih zdravstvenih in socialnih standardov, pravic delavcev in zaščite okolja partnerstvo predvideva njihovo zmanjšanje (tudi odpravo) na najmanjši možni skupni imenovalec. Odveč je poudarjati, da je na vseh naštetih področjih zakonodaja EU in njenih držav članic precej manj liberalna in deregulirana, kot se le-ta ponaša v primeru ZDA. Dovolj je, če omenimo že odnos do gensko spremenjenih organizmov, katerih prodaja je v ZDA dovoljena, v EU pa ni.

Zato je palačo obkolila množica protestnikov, zbrana pod imenom “Zavezništvo D19-20”, ki vključuje delavce, kmete, brezposelne, kulturne delavce, sindikate, nevladne organizacije, politične aktiviste in številne druge, ki so se združili v boju proti varčevalnim politikam in čezatlantskemu sporazumu. Policija skuša protestnike razgnati z vodnim topom, represijo ter izvaja administrativne aretacije. Kot že tolikokrat v človeški zgodovini je elita zbrana v palačah in odtujena od ljudstva; odloča o svojih interesih, medtem pa se resnični boj za bolj svobodno in pravično družbo odvija na ulicah in trgih!

Več o TTIP si lahko preberete tu:

http://www.rosalux.de/publication/40248/the-transatlantic-trade-and-investment-partnership.html

Proteste pa lahko spremljate na tem naslovu:

http://www.d19-20.be/en/

Ali na Twitterju: #Europe4the99 #D1920  #EBS2014 #TTIP #TAFTA

 

Deli.