O novih rezih na spletni strani Evropske komisije

cerar vladaFinančno ministrstvo pod vodstvom Dušana Mramorja je v teh dneh predstavilo Osnutek proračunskega načrta za leto 2015. Čeprav je nova Cerarjeva vlada obljubljala umirjeno in stabilno vladanje, bo z rebalansom proračuna ostro zarezala v državno porabo.

S tem želi proračunski primanjkljaj znižati na 2,8 % BDPja, ki ga predpisuje Bruselj. Če primanjkljaj preseže tri odstotke bo Sloveniji grozila kazen v višini nekaj deset milijonov evrov in blokada črpanja evropskih sredstev. Pred dnevi je Francija jasno sporočila, da ne bo upoštevala teh uničujočih restrikcij, slovenska vlada pa ostaja pohlevna učenka neoliberalnega Bruslja.

Slovensko gospodarstvo bo v tem letu zraslo za okoli dva odstotka, podobne pa so napovedi tudi za prihodnje leto. Ta rast temelji na izvozu in investicijah evropskih sredstev, medtem ko potrošnja gospodinjstev pada, saj padajo tudi delavske plače.

Minister Mramor bo proračun v največji meri skušal uravnotežiti z znižanjem plač v javnem sektorju in zmanjšanjem socialnih transferjev. Z ekonomskega vidika je takšna varčevalna politika katastrofalna in Slovenijo lahko pošlje v novo, še globljo, recesijo. Glede na gospodarske obete v EU so možnosti za to precej velike.

Predvsem pa je takšna varčevalna politika žrtvovanje življenjskega standarda delovnih ljudi. Zmanjševanje socialnih transferjev se v časih, ko 400.000 ljudi v Sloveniji tvega revščino, sliši kot slab cinizem. Varčevalni ukrepi Cerarjeve vlade bodo zadušili že tako trhlo gospodarsko rast, ki se skoraj ni pokazala pri zaposlovanju ali višanju plač, delovno ljudstvo pa pahnili v bedo in pomanjkanje.

Nova vlada kaže, da je več kot sposobna mizantropije pri uklanjanju bruseljskim tehnokratom in mednarodnim institucijam kapitala. Dokaz, v čigavi službi je in komu se čuti odgovorna, je dejstvo, da je Ministrstvo za finance osnutek proračuna poslalo neposredno Evropski komisiji in evroskupini, ne da bi o tem seznanila Državni zbor. Poslanci in ostala zainteresirana javnost se lahko z novimi rezi seznanijo kar na spletni strani Evropske komisije.

 

Deli.