Miha Kordiš: Uredba o financiranju visokega šolstva, 16.5.2016

Foto: RTV SLO 3

Foto: RTV SLO 3

Z novo uredbo o financiranju vlada sili fakultete v zniževanje kvalitete študija in v plačljive oblike študija. V ponedeljek, 16.5. je zato poslanec ZL Miha Kordiš na 19. redni seji zastavil sledeče vprašanje:

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je aprila z uredbo po petih letih ponovno uveljavil glavarinski sistem financiranja v visokem šolstvu. Vlada je spremembo namenoma izpeljala v hinavski tišini, s simbolično, le dvodnevno (!) javno razpravo. Izigravanje javne razprave postane razumljivo če vemo, da so glavarine prikrit napad na kvaliteto javnega izobraževanja in pritisk po komercializaciji študija.

Visoko šolstvo z glavarinami postane odvisno tako od števila vpisanih študentov kot od napredovanja v višje letnike – ne pa od kvalitete in potreb programov.

To pomeni, da se fakultete in univerze znajdejo v agresivni dirki do dna. Kdo bo vpisal več študentov, kdo bo več študentov serijsko poslal v višje letnike, kdo bo proizvedel največ diplomantov. Kvaliteta študija z glavarinami ne zanima več nikogar, ker so prezaposleni s propagando in krošnjarjenjem za študente. Še dodatno uničevalni konkurenčni mehanizem nižanja standardov stopnjuje dejstvo, da ponavljalci ne bodo financirani.

Pa je to samo polovica zgodbe. Sploh manjše fakultete bodo potisnjene pod rob preživetja, kar bodo kompenzirale s programi v angleščini ali še huje – z neformalnimi šolninami v obliki raznih prispevkov za študij in višjih cen izpitov.

Čeprav naj bi bila uredba začasna, sta tako postopek sprejemanja kot vsebina spremembe nesprejemljiva, saj bo le-ta vplivala na dolgoročno kakovost in dostopnost visokega šolstva pri nas. Spodkopala sta tudi zaupanje visokošolske skupnosti v vlado, kajti številne fakultete so zadnjih pet let zniževale vpis in dvigovale kvaliteto v prepričanju, da za to ne bodo finančno kaznovane.

Ministrica dr. Maja Makovec Brenčič nenehno govori o kakovosti, a z vrnitvijo glavarine bo fakultete spravila v neugodno izbiro, ali naj si ob preskopem proračunskem financiranju zagotovijo preživetje z nižanjem zahtevnosti študija, ali pa s širitvijo šolnin.

Zato smo ji v Združeni levici zastavili naslednja vprašanja:

  • Zakaj sploh uvajate glavarine? S kakšnimi argumenti? Glavarine so slabe, to je vedel celo liberalec Golobič.
  • Zakaj se uredba dogaja mimo javne razprave? Zakaj je MIZŠ pri uredbi kljub dogovoru obšel delovno skupino za pripravo ZViS in za javno razpravo namenil samo dva dneva?
  • Kakšno je stališče MIZŠ do apetitov Ministrstva za finance po šolninah in prenašanju stroškov amortizacije na študente?

Odgovor ministrice je dostopen tukaj.

Deli.