Madžarska: Proces proti Röszke-11

Roszke 11Kriminalizacija migracij in obravnavanje beguncev kot varnostne grožnje ni madžarski izum. Kljub temu pa ravno madžarska migracijska politika daje jasen vpogled v dvoumno naravo migracij v kontekstu kapitalistične Evrope.

Po eni strani vladajoča koalicija prodaja državljanstva premožnim investitorjem, ki iščejo države z ugodno davčno klimo. Podobno privablja uspešne študente, ki jim omogoča raznorazne štipendije.

Kdor bi po tej logiki Orbanu, zloglasnemu ksenofobu in pionirju evropske protibegunske politike, očital hipokrizijo, zgreši pomen »novega« rasizma in fašizma. Gre namreč v prvi vrsti za izključevanje delavskega razreda in drugih podrejenih družbenih skupin, na katere se naknadno obeša rasistični predznak.

Govorimo o Evropi, kjer gospoda in kapital prosto krožijo, vsi ostali pa so vse bolj potisnjeni na rob, brez prave možnosti sodelovanja in besede pri odločitvah. Migranti in begunci so zgolj najskrajnejši primer; tehnike, ki jih oblast uporablja za njihovo odstranjevanje, so hkrati poizkusi, kako se lotit nepokornih množic nasploh.

Namen tega pisanja je predstaviti eno izmed tehnik, s katerimi eksperimentira madžarska vlada: montirani proces.
Lani septembra, ko so oblasti zaprle mejo s Srbijo in ilegalno prečkanje meje prekvalificirale v hujše kaznivo dejanje, so se na mejnem prehodu Horgoš-Röszke začele mirne demonstracije migrantov. V napetem ozračju se je odvil večji napad madžarske policije, ki je uporabila fizično silo, vodne topove in solzivec. Naključno je aretirala več ljudi, proti enajstim pa sprožila sodne postopke. Teh enajst imenujemo Röszke 11.

Desetim ljudem so sodili zaradi nelegalnega prečkanja meje. Njihov sodni postopek, poln napak in manipulacij, se je zaključil prvega julija. Dosodili so jim zaporne kazni ali izgon iz države. Večina jih je uspela nadaljevati pot proti Zahodni Evropi, eden pa je še na prestajanju zaporne kazni v Szegedu na Madžarskem.

Najbolj zlovešč pa je primer Ahmeda H., ki je bil obtožen terorizma in danes tudi obsojen na deset let zaporne kazni. Na mejnem prehodu je preko megafona govoril s policijo, kar oblasti interpretirajo kot hujskanje množice za napad na madžarsko državo.
Čeprav smo lahko posmehljivi in začudeni nad takšnim sprenevedanjem, pa gre Ahmedu za življenje, saj bi se obsodba lahko glasila tudi dosmrtni zapor.
Proces že od samega začetka spremljajo nedoslednosti, napake, napačni prevodi in očitna pristranskost. Če je dokazno gradivo preskromno in ne napeljuje na teroristično dejanje, je potrebno dejstva prikrojit obtožnici.

Skratka, ne gre za postopek, kjer bi se iskala posameznikova krivda, temveč poizkus ustvariti enačaj med migrantom in teroristom. Tako ne preseneča, da sodišče uporablja obtoženčevo veroizpoved in njegovo romanje v Meko kot dokaz terorističnih nagnjenj. Ne preseneča, da je naštelo vsako prasko na policijskih vozilih, medtem ko je molčalo o posledicah brutalnega policijskega napada na srbsko-madžarski meji.

Montirani procesi Röszke 11 so zgolj trenutek v dolgi kampanji madžarske vlade, ki vestno ustvarja sovražnike, jim jemlje pravice in dostojanstvo ter jih razčlovečuje; s tem pa tudi olajšuje njihovo odstranjevanje v izjemno dvomljivih pravnih okoliščinah.
Medtem ko rasistična propaganda na Madžarskem trobi preko enopartijskega medijskega prostora, da so migranti največja nevarnost za evropsko družbo, se tamkajšnje policijske enote krvoločno znašajo nad prebežniki, ki jih lovijo na južni meji s Srbijo. Hude telesne poškodbe, ki jih slednji utrpijo, so dovolj pogoste, da se nasilje zdi sistematično, organizirano in ne naključno.

Danes je sojenje v primeru Ahmed H. dobilo epilog, s katerim je premier Orban potrdil svojo politiko kot upravičeno. Orbanovska vizija neoliberalne države se bo še enkrat prikazala za učinkovito pri preprečevanju terorizma in zagotavljanju varnosti avtohtone populacije. Manipulacije, sodne nepravilnosti in politikantska narava procesa bodo pozabljeni.

Mednarodna solidarnostna skupina za Röszke 11 tako poziva vse možne akterje, da se vest o montiranem procesu širi. Edino orožje, ki ga posedujemo, je solidarnost.

En svet, en boj. Svoboda Röszke-11!

Deli.