Luka Mesec: protestni shod proti privatizaciji, 7.2.2015

 

Spodaj navedeni govor je imel Luka Mesec, koordinator sveta IDS in vodja poslanske skupine ZL, na protestnem shodu 7.2.2015 na Kongresnem trgu v Ljubljani.Tovarišice, tovariši,

Privatizacijo v Sloveniji spremljamo že 25 let. Rezultati so danes več kot jasni. Prvi krog privatizacije nam je prinesel pidovske barone. Drugi krog tajkune. V tretjem krogu pa domače tajkune nadomeščajo tuji!

Tretji krog privatizacie, ki se odvija pred našimi očmi, ni ne pošten, ne prostovoljen in ne koristen. Ni pošten, ker podjetja prodajamo med krizo po razprodajnih cenah. Ni prostovoljen, saj se baje prodajamo zaradi pritiskov evropske unije in finančnih trgov. In ni koristen, ker bo dokočno uničil možnosti za samostojen razvoj te države.

Tretji krog privatizacije je še bolj zavit v meglo kot prejšnja dva. Slovenski državni holding, ki obvladuje 11 milijardno državno premoženje, upravljata 2 človeka, nadzoruje pa ju 5 političnih nastavljencev.

Slaba banka, v katero smo vložili 5 milijard državnega denarja, zato da kreditnega krča ni rešila in da danes govorimo o “rasti brez kreditov”, zdaj s temi milijardami odpisuje dolgove tajkunom. Člani uprave in njihovi svetovalci so plačani po 20.000 eur na mesec in več, da pod mizo prodajajo deleže državnih podjetjij. Samo ta teden so naprodaj dali deleže več kot 20 podjetij, med njimi državnih Elana in Adrie Airways.

Oblast privatizira po rusko, domači in tuji špekulanti si manejo roke, ljudstvo pa strada!

Danes smo se zbrali, da temu naredimo konec. Da naredimo konec uničevanju našega gospodarstva, konec siromašenju, konec diktatom EU-ja in konec drsenju Slovenije na evropsko in svetovno periferijo.

Ne bomo kolonija in ne bomo podložniki, ne domačih in ne tujih kapitalistov!

Danes smo tukaj, da si odtujeno moč vzamemo nazaj in začnemo ustvarjati svet, kakrsnega si mi, ne naši gospodarji, želimo!

Da iz SDH, ki je organ za razprodajo, naredimo organ za upravljanje!
Da iz državnih podjetij preženemo tajkune, lobije, politične nastavljence in njihove podrepnike!
Da si podjetja, ki jih je ljudstvo s svojimi žulji in krvjo gradilo skozi desetletja, danes pa jih oblast prodaja za drobiž, vzamemo nazaj!

Ustavimo privatizacijo, hočemo delavsko upravljanje!

 

Deli.