Kaj je sporočilo Blockupyja? Komentar udeleženca protestov.

kapitalismustotetKaj je sporočilo Blockupya? ECB še vedno stoji, brez dvoma. Nerodnost je le, da jo je treba zdaj iz varnostnih razlogov ograjevati z bodečo žico. Po svoje groteskno, da je v času brezgotovinskih transakcij elektronskega denarja potrebna 185 m visoka stavba iz jekla, betona in stekla, obrambni jarek ter bodeča žica. In da je povrh potreben še vsaj en policist na dva demonstranta. »Opažamo spremembo v strategiji napadov,« je včeraj izjavil šef frankfurtske policije, »ta napad so organizatorji skrbno vodili, to niso spontani napadi neorganiziranih posameznikov in manjših skupin«.

Strah, strah, strah… Sporočilo je jasno in nedvoumno: upor je tu, je živ in močan in se krepi. Boj za Grčijo se bije v Frankfurtu, kajti tam je denar, tam se odloča. Tam svetujejo Grkom, naj ne nasedajo legitimno izvoljeni Syrizi, ker da jih zavaja. In to govorijo ljudje, ki vsak dan uspešno zavajajo in slepijo vedno bolj revno delovno ljudstvo, s sleherno svojo lažno obljubo. Da naj ljudstvo samo še malo naj potrpi, jutri bo že bolje, samo še nekaj sto milijard damo danes bogatim, jutri pa dobite tudi vi. V bridkem smislu stare šale: danes za denar, jutri zastonj.

Prav patetično je slišati tožbe o nasilju in dostojanstvu. Čigavem dostojanstvu? Dostojanstvu brezposelnih, dostojanstvu na večni prekariat obsojenih mladih? Dostojanstvu šikaniranih priseljencev? Čigavem nasilju? Še opazijo te ne, dokler česa ne razbiješ. Govoričijo o milijonski škodi, kot da vsa tista policijska vozila in vse ostalo ne bi bilo zavarovano? Morda se bo nekaj malega poznalo na dobičku lastnikov in provizijah nadzornikov. Kot da vsa ta represivna materialnost ne bi bila vedno plačana z javnim denarjem? Medtem pa v Grčiji en milijon prebivalcev nima dostopa do osnovnih zdravstvenih storitev, okužbe z vrusom HIV so narastle za tridesetkrat, dvainpolkrat se je povečalo število primerov depresij, za polovico pa sta narastla število samomorov in smrtnost otrok. To so le nekatere izmed posledic varčevalnih politik ECB in ostalih institucij trojke. Kdor govori o povzročeni škodi, naj jo meri z istimi vatli!

V posmeh nam vsem, ki na nas izvajajo politiko zategovanja pasu in na naših dušah in telesih merijo učinke finančnega Auschwitza, so si zgradili 185 metrov visoko zlato tele, kjer častijo lažnega boga kapitalizma. Kot je protestnikom in svetovni javnosti povedala Naomi Klein: Pravi vandal je Evropska centralna banka, ne tisti, ki protestirajo proti njej. Ti finančni pogani so padli pod nivo doseženih civilizacijskih norm – in to je sporočilo Blockupya. Sporočilo ob 144. obletnici Pariške komune. Dne 18. marca. Naj živi komuna!

Deli.