Izjava Iniciative za demokratični socializem proti privatizaciji podjetij in bank v državni lasti

stric iz ozadja je kapitalVse vlade zadnjih nekaj let, še posebno intenzivno pa vlada Alenke Bratušek, so si jemale mandat za hitro razprodajo premoženja slovenskih državljanov po akcijskih cenah. Minister vlade v odstopu Uroš Čufer je v javnost lansiral nov megalomanski načrt prodaje osemdesetih družb v državni lasti, med katerimi so tudi strateško najpomembnejša podjetja (Petrol), banke (NLB) in zavarovalnice (Triglav).

Čeprav države iz vzhodne Evrope in Južne Amerike brez izjeme dokazujejo, da so tovrstni podvigi recept za gospodarsko in socialno katastrofo ter za razrast korupcije, nam predstavniki kapitala in vladajoči politiki še vedno prodajajo puhlice o državi kot slabem gospodarju, odrešilni moči tujih investitorjev in privatizaciji kot univerzalnem zdravilu za korupcijo.

Čufer je k temu pristavil še argument, da je v skladu z »evropsko zavezo« privatizacija potrebna zaradi znižanja javnega dolga. A primer Grčije dokazuje, da ne obstaja bolj neučinkovit način »reševanja« problema javnega dolga, kot je privatizacija in vzorno izpolnjevanje »evropskih zavez«.

Prodaja uspešnih in strateško pomembnih podjetij po nizkih cenah pritisk na javni dolg kvečjemu povečuje, saj se država s privatizacijo odreče pomembnemu viru prihodka iz naslova dobičkov državnih podjetij, ki so hkrati osnovni predpogoj za razvoj socialne države.

Javni dolg je le še eden izmed izgovorov, ki jih vlada uporablja, da bi izsilila privatizacijo, ki je voda na mlin »tujim investitorjem«, tj. monopolnim bankam in podjetjem iz centra EU, in hkrati recept za še bolj negotovo usodo delavk in delavcev v Sloveniji kakor sicer.

V Iniciativi za demokratični socializem zato ostro nasprotujemo privatizaciji, saj je je v nasprotju z interesi delavstva in blaginjo širšega prebivalstva. Ne potrebujemo zasebnih lastnikov, ki bodo svoje dobičke, nakopičene v davčnih oazah, povečevali z odpuščanjem delavcev in izčrpavanjem podjetij. Potrebujemo delavsko upravljanje v državnih in zasebnih podjetjih. Ker obstoječe politične elite niso sposobne ali zmožne skrbeti za dobrobit prebivalcev, zasebne lastnike pa zanimajo le kazalci dobičkonosnosti, je čas da ljudje prevzamemo upravljanje svojih življenj v svoje roke in se razprodaji skupnega premoženja odločno upremo!

Prihodnost je demokratični socializem!

 

Deli.