Izjava IDS ob spremembah ustave

Poslanke in poslanci Državnega zbora so v petek skorajda soglasno potrdili vnos fiskalnega pravila v ustavo in ustavne spremembe na področju referendumov. Ob tem niso mogli skriti navdušenja, saj so končno uspeli preseči razprtije in se osredotočiti na pomembne stvari, med katerimi zanje ni pomembnejše od utrjevanja svoje oblasti. Omejevanje referendumov in zapis fiskalnega pravila v ustavo bosta močno zmanjšala nevarnost »političnih blokad«, kot se je premierka odločila poimenovati demokracijo, s katerimi bi državljanke in državljani poskušali vplivati na politične odločitve in se upirali brutalnim varčevalnim ukrepom. Zgrešena ekonomska doktrina, ki se je do sedaj nedvomno izkazala ne samo za grobarko socialne države, temveč tudi za popolnoma neučinkovito pri zmanjševanju javnih dolgov, je bila s tem povzdignjena v ustavno normo.

Konkretnih učinkov zahteve po venomer izravnanem proračunu ni težko predvideti. Vsa sredstva za sanacijo bank bodo morala biti po načelu quid pro quo še isti dan pobrana iz žepov državljank in državljanov, bodisi v obliki višjih davkov, bodisi v obliki krčenja socialne države. Če bo vlada želela z državnimi investicijami zagnati gospodarstvo, bo morala sredstva pridobiti z razprodajo dobro stoječih podjetij v državni lasti, denar torej vzeti, kjer je rabljen učinkovito, da ga nameni za projekte, ki bodo bolj verjetno podobni izgradnji avtocest, stadionu Stožice in Teš 6 kot pa zgodbam o uspehu.

Če je vlada ob nastopu mandata še poskušala z všečno retoriko ustvariti vtis, da se nam obeta drugačen, bolj demokratičen, bolj socialen in bolj kompetenten način vodenja države, so sedaj maske dokončno padle. Sledeč načelu: »Če ljudstvo ni zadovoljno z vlado, je treba pač zamenjati ljudstvo,« je poenotena politična kasta z ustavnim omejevanjem demokracije storila pomemben korak k avtokratski vladavini kapitala in pripravila teren za agresiven napad na naše šolstvo, zdravstvo, plače in pokojnine.

Iniciativa za demokratični socializem (IDS)

Deli.