IDS Škofja Loka: Zakon o delovnih razmerjih, 2.3.2017

Sindikat združenega dela SILA, Zveza Borcev, Iniciativa za demokratični socializem – Združena levica vas vabimo na sindikalno delavnico z naslovomzakon o delovnih razmerjih

Koliko ur na teden pravzaprav obsega polni delovni čas? Na kakšen način mora delodajalec zagotavljati pogoje za varnost in zdravje pri delu? Ali mora biti pogodba o zaposlitvi vedno v pisni obliki? Ali lahko delodajalec pregleduje našo elektronsko pošto? Katere so obvezne sestavine pogodbe o zaposlitvi? Za koga veljajo kolektivne pogodbe? In nenazadnje: kako se lahko učinkovito organiziramo, da bodo naše delovne razmere, plačilo in vpliv na delovno mesto pravičnejši? Še posebej so na delavnici dobrodošli tisti, ki potrebujejo takojšnjo pravno in organizacijsko pomoč, da se delodajalcu postavijo po robu.

Slovenska družba ustvari več kot porabi. Zunanja trgovina beleži presežek v višini 2,7 milijarde evrov. Samo dobiček trgovinskega sektorja se je letos povzpel na 521 milijonov evrov. Čeprav ogromne zaslužke zaposleni ustvarjamo s svojimi rokami in možgani, smo deležni zgolj drobtinic.

Neenakost narašča. Na delovnih mestih se množijo nezakonito izkoriščanje, mobing in prekarne oblike zaposlitve. Sodelovanje pri soupravljanju s podjetji nam je odrečeno, dostojno plačilo tudi, nadzorni organi države pa pogosto zatajijo. Pomagamo si lahko zgolj sami. Najosnovnejše orodje za to je obstoječa zakonodaja, v spoštovanje katere moramo delodajalce in kapital preprosto prisiliti.

Zakon o delovnih razmerjih ima 230 členov in redki so tisti, ki so z njim seznanjeni v celoti. Čeprav so osnovne pravice in obveznosti v zakonu jasno opredeljene, se večkrat izkaže, da jih ne poznamo dovolj, lastniki in menedžment pa to izkoriščajo. Zato bomo na tokratni delavnici skupaj raziskali, katere so najpomembnejše določbe Zakona o delovnih razmerjih, ter odgovorili na morebitna vprašanja in probleme – tudi s pripravo na pravno in terensko akcijo.

Delavnica poteka v sklopu kampanje za dvig minimalne plače na raven 700 € neto (ne vključujoč dodatke). Vodil jo bo pravnik Rok Primožič, nekdanji predsednik Evropske zveze študentov in aktivist SZD SILA.

Deli.