IDS Maribor: Javno pismo županu MOM, dr. Andreju Fištravcu

V začetku decembra ste kot župan MOM nastopil v oddaji Požareport na TV3 Medias, kjer vas je voditelj Bojan Požar med drugim povprašal tudi glede kazni, ki jo je prejel NK Maribor zaradi ksenofobnega izpada njegovih navijačev.

Navijaška skupina NK Maribor, Viole, je namreč med tekmo z NK Olimpija razgrnila transparente s protibegunsko tematiko, ter zastavo s prikazanim keltskim križem. Takšno ravnanje je na žalost v skladu s prevladujočim medijskim in družbenim mnenjem in ta val ste očitno, na žalost, zajahali tudi vi. Če sedaj pustimo ob strani dejstvo, da je kar nekaj igralcev NK Maribor pripadnikov drugih nacionalnosti in drugih ras, zaradi česar so Viole očitno »pljuvale v lastno skledo«, v Iniciativi za demokratični socializem (IDS) ostro obsojamo takšno javno demonstracijo izražanja nestrpnosti in promoviranja elementov neonacistične ideologije. V IDS obsojamo tudi izredno lahkotnost, s katero ste kot nosilec javne funkcije označil ta dogodek.

Naj vas spomnimo, da ste na vprašanje o keltskem križu in kazni nogometnemu klubu odgovorili takole: »Eh, tisto je bila tak’ neumnost. To so pač neki neizobraženi in nekulturni delegati Mednarodne nogometne zveze, ko ne vejo, kaj je keltski križ. Jaz detajlov ne poznam, ampak križ ni simbol, ki ga v Evropi preganjamo. Vsaj ne še.« Tak način sprejemanja in izrekanja o simbolih, med katere se uvršča tudi keltski križ, s katerimi se predstavljajo neonacistične oz. rasistične skupine in organizacije, je nevreden doktorja sociologije. Hkrati obžalujemo, da ste se v kratkem obdobju svojega županovanja umaknili s položaja družbenokritičnega intelektualca, ki ste ga imeli kot sovoditelj Družabnega družboslovja, do pozicije populističnega politika.

Ker vseeno še vedno upamo, da je šlo pri vašem odgovoru za lapsus, ki se vam sicer ne bi smel primeriti, vas pozivamo, da se v javnosti jasno opredelite do neonacističnih simbolov, ki jih uporabljajo nekateri navijači NK Maribor. Ravno s toleriranjem tovrstnih simbolov in sovražnega govora le-te normaliziramo in tako krepimo in spodbujamo ksenofobijo, rasizem, diskriminacijo in sovraštvo proti manjšinam, beguncem, migrantom ali osebam z migrantskim ozadjem.

Lokalni odbor IDS Maribor,
Iniciativa za demokratični socializem

Deli.