IDS Ljubljana: Obsodba napada na dnevni center Stigma

stigmaPo poročanju medijev je prišlo v noči iz četrtka na petek minuli teden do incidenta v prostorih Društva Stigma v Župančičevi jami v Ljubljani. Gre za društvo, ki je v svojem delovanju izrazito socialno usmerjeno in pomaga odvisnikom pri soočanju z in premagovanju odvisnosti. Ali kot piše na spletni strani društva Stigma, sta njihova osnovna cilja:

  • zmanjšati socialne posledice, povezane z uživanjem drog, izboljšati kakovost življenja uporabnikov drog, izvajati socialno rehabilitacijo uporabnikov drog, povečevati socialno vključenost uporabnikov drog in njihovih svojcev;
  • zmanjšati zdravstvene posledice, povezane z uživanjem drog;,

V zadnjem času beležimo vsesplošno rast nestrpnosti. Ne preseneča nas, da se raven tolerance do družbeno šibkejših, ki smo ji priča v dnevni politiki in medijih, odraža tudi v vsakdanjem življenju. Konkretno gre za kamen, ki ga je neznanec vrgel v okno prostorov društva. Napad je najverjetneje del odpora, ki ga je med tamkajšnjimi prebivalci zbudila selitev društva v nove prostore – pa čeprav se društvo seli za zgolj dobrih 100m razdalje, medtem ko deluje v Župančičevi jami že več kot 10 let. Oblikovana je bila tudi peticija, ki svari pred nadlegovanjem in ogrožanjem starejših oseb, okoliških prebivalcev in poslovnih dejavnosti.

Čeprav se individualni incidenti gotovo dogajajo, se moramo zavedati, da ne bo z napadanjem ustanov, kot je dnevni center društva Stigma, število uporabnikov drog nič manjše, možni zapleti tako za uporabnike drog kot tudi za okoliške prebivalce pa toliko večji. Dnevni centri so namreč tisti, ki skrbijo za dobavo čistega sanitetnega materiala in za varno odstranjevanje po njegovi uporabi. Da na ljubljanskih ulicah ni mogoče kar tako naleteti na uporabljeno iglo neznanega izvora, je zasluga natanko takšnih ustanov, kot je Stigma.

Še bistveno bolj pomembna je socialna in psihološka dimenzija ukvarjanja z odvisniki. Gotovo nam je kot družbi vsem v interesu, da se zloraba drog zmanjša. Da pa bi se to zgodilo, moramo najprej razumeti, da so odvisniki posledica in ne vir težav. Težav z odvisništvom torej ne bomo rešili s preganjanjem odvisnikov, ampak z reševanjem socialnih stisk, zaradi katerih se naši sokrajani k zlorabi drog sploh zatečejo. Lokalni odbor IDS Ljubljana zato obsoja napad na dnevni center društva Stigma in pozdravlja delo, ki ga to opravlja v interesu nas vseh.

Deli.