Do konca za Telekom Slovenije

11390242_519040774921153_6867701202736012639_n

“V Združeni levici bomo naredili vse, vključno z ustanovitvijo parlamentarne preiskovalne komisije, da se ugotovi osebna in politič odgovornost vseh, ki so sodelovali v procesu umazane privatizacije Telekoma.”

Prodaja Telekoma je ogromna napaka, s katero se Slovenija odpoveduje velikemu delu gospodarske suverenosti. Telekom je po vseh kriterijih eno od ključnih strateških podjetji: tako po tržnih kriterijih, saj so dobički pomembno prispevali v proračun, kot predvsem po socialnih, varnostnih in razvojnih kriterijih. Z današnjo odločitvijo je vlada Mira Cerarja jasno dokazala, da deluje v skladu z interesi mednarodnega kapitala in proti interesom Republike Slovenije.

Odločanje v nedeljo dopoldne je še dodaten dokaz, da vlada deluje z roko v roki s tujim finančnim kapitalom. Ni druge razlage kot da je podlegla ultimatu sklada špekulativnega kapitala Cinven, ki je odločitev zahteval v roku desetih dni.

V postopku prodaje so bili povoženi vsi standardi transparentnosti in gospodarnosti, ki naj bi bili izhodišče SMC. Iz ministrske ekipe so potrdili, da obstajajo več kot upravičeni sumi, da kupec Cinven in Deutsche Telekom, ki bo verjetno v nekaj letih lastnik Telekoma Slovenije, v nakupnem postopku delujeta usklajeno. Končna cena je tako nizka, da se lahko vprašamo, kakšne so bile ali obljube ali grožnje s strani kupca in z njim povezanih skupin.

Prodaji Telekoma nasprotuje več kot 72% javnosti. Premier Miro Cerar je pred volitvami obljubljal, da Telekoma ne bo privatiziral. Zgolj leto po tem je prelomil obljubo in s tem prelomil mandat, ki je ga je dobil na volitvah. V Združeni levici bomo naredili vse, vključno z ustanovitvijo parlamentarne preiskovalne komisije, da se ugotovi osebna in politič odgovornost vseh, ki so sodelovali v procesu umazane privatizacije Telekoma.

Razdeljevanje tranzicijskega plena je prišlo v svojo zaključno fazo. Naše skupno dobro bo končalo v zasebnih rokah. Prodaja Telekoma je razprodaja naše skupne prihodnosti.

Poslanska skupina Združena levica,
v Ljubljani, 07.06.2015

Deli.