Brošura o tajnem sporazumu TTIP sedaj tudi v slovenščini

V sklopu skupnega projekta boja proti tajnim sporazumom (TTIP, CETA in TiSA), ki se bo v sodelovanju z Rosa Luxembourg Stieftung odvijal v novembru v Ljubljani, smo dobili slovenski prevod brošure Johna Hilaryja “Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvoˮ. V brošuri Hilary zelo koncizno predstavi zakaj je TTIP (kot tudi CETA in TiSA) dokument, ki je netransparenten in nedemokratičen in zakaj s svojo težnjo po deregulaciji zakonodaj ključnih sektorjev, ki so še v javni domeni, predstavlja napad na delovna mesta ter pomeni konec demokracije in pravne države.

Iz vsebine:

Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo (TTIP) je izčrpen sporazum o prosti trgovini in naložbah, o katerem se trenutno v tajnosti pogajata Evropska unija in Združene države Amerike (ZDA).
Po besedah uradnikov je glavni cilj TTIP odprava regulatornih ‘ovir’, ki omejujejo dobičke ransnacionalnih korporacij z obeh strani Atlantika. Te ‘ovire’ pa so v resnici nekateri najpomembnejši socialni standardi in okoljski predpisi, med katerimi so delavske pravice, pravila na področju prehranske varnosti (vključno z omejitvami uporabe gensko spremenjenih organizmov (GSO)), predpisi o uporabi strupenih kemikalij, zakoni na področju digitalne varnosti in celo nove varovalke v bančnem sektorju, ki so bile uvedene zato, da bi se izognili ponovitvi finančne krize iz leta 2008.
Najbolj zaskrbljujoč element TTIP pa je nova pravica tujih investitorjev, ki bodo lahko v primeru njegove uveljavitve na ad hoc arbitražnih tribunalih sprožili pravni spor zoper neodvisne države zaradi izgube dobička, do katere bi prišlo zaradi javnopolitičnih odločitev. Mehanizem ‘poravnava spora med vlagateljem in državo’ (Investor-State Dispute Settlement – ISDS) v praksi izenačuje pravni status transnacionalnega kapitala s tistim, ki ga uživajo nacionalne države, kar predstavlja grožnjo najbolj osnovnim načelom demokratične družbene ureditve tako v EU kot v ZDA.

Povezava: Čezatlantsko trgovinsko in naložbeno partnerstvo

Deli.