IDS Brežice: Občina Brežice podpira škodljive prostotrgovinske sporazume

rovan

Občinski svetnik IDS Aljoša Rovan zagovarja razglasitev območja brez prostotrgovinskih sporazumov. Foto: Posavski obzornik.

Potem ko se je že več kot 30 občinskih svetov v Sloveniji izreklo proti trgovinskim sporazumom, ob več kot 100 županih, ki so pozvali vlado, naj ne podpiše sporazuma CETA, smo sedaj dobili prvo slovensko občino, ki je pripravljena eksplicitno podpreti trgovinske sporazume.

Občinski svet občine Brežice je namreč včeraj, dne 12.12.2016, zavrnil predlog, ki sta ga podala svetnika Aljoša Rovan in Peter Dirnbek iz vrst Iniciative za demokratični socializem, članice koalicije Združena levica. Svetnika sta predlagala, da se Brežice, podobno kot bližnja Kostanjevica na Krki pred tednom dni, razglasijo za območje brez sporazumov TTIP, CETA in TiSA. S tem bi se Brežice pridružile tisočim oblastem po vsej Evropi, ki so izrazili nasprotovanje zniževanju standardov in odrekanju suverenosti pod izgovorom liberalizacije trgovine.

Za sklep: ”Občinski svet občine Brežice nasprotuje trgovinsko – investicijskim sporazumom TTIP, CETA in TiSA in ocenjuje, da so škodljivi za socialne, delavske, ekološke in prehranske standarde ter bi bili škodljivi za občino Brežice.” je glasovalo 9 svetnikov, proti pa 12. S tem je bil sklep zavrnjen.

Podžupan Jure Pezdirc iz vrst lokalne stranke Sonce je nato predlagal alternativen sklep: ”Občinski svet občine Brežice zaradi pozitivnega vpliva na razvoj gospodarstva podpira investicijsko-trgovinske sporazume TTIP, CETA in TiSA pod pogojem, da sporazumi zagotavljajo vse socialne, delavske, ekološke in prehranske standarde, ki veljajo v EU.” Kljub temu, da je bilo skozi vsebinsko razpravo vnovič demonstrirano, da je ves razlog obstoja območij brez prostotrgovinskih sporazumov natanko v tem, ker sporazumi standardov niti približno ne zagotovljajo, so vsi trije svetniki iz vrst DeSUS, vseh devet svetnikov iz SDS in predlagatelj Pezdirc glasovali za na ta način izmaličen sklep.

Občina Brežice je tako postala edina občina v državi, ki se je odločila, da sporne sporazume podpre in se tako postavila na stran kapitala in ne na stran ljudi. Občinski svetniki, ki so izglasovali sklep, so dokazali izjemno nepoznavanje nevarnosti, ki jih prinašajo sporazumi. Upamo, da čez nekaj let, če res stopijo v veljavo, ne bomo imeli priložnosti izjaviti: ”Saj smo vam rekli”.

Lokalni odbor IDS Brežice

Deli.