Bolgarija, naša prihodnost?

bolgarijaPo odstopu desne vlade v marcu so ljudske množice v Bolgariji zopet na ulicah. Njihova jeza je tokrat uperjena proti bolgarskim socialnim demokratom, ki so v vseh pogledih postali nazadnjaška sila. Podpirali so enotno davčno stopnjo (flat tax), vsiljevali protidelavske zakone, svoje korporativne prijatelje izvzeli iz davčnega sistema in oblikovali koalicijo s skrajno desnico. Vse ukrepe so sprejeli ob eksplicitnem strinjanju ostalih strank članic evropske socialne demokracije, tj. Stranke Evropskih Socialistov in Demokratov (S&D)!

Ob tem ne smemo pozabiti, da ti problemi niso posledica nekakšne sprevržene »balkanske različice pajdaškega kapitalizma«, kot je pogosto slišati v množičnih medijih v regiji, ampak da ključni problem sam kapitalizem, ki povsod in v vseh različicah podreja javno oblast imperativom trgov in interesom kapitalistov. Zaradi tega smo po vsem svetu priča ljudskim uporom; uporom proti reševanju zasebnih bank z javnim denarjem, uporom proti varčevalnim ukrepom, ki temu sledijo, bojem proti ekstremnim družbenim neenakostim in bojem proti privatizacijam skupnega.

V trenutnih uporih v Bolgariji si skuša desnica, ki jo eksplicitno podpira velekapital in korporativni mediji, prilastiti ljudske proteste, da bi ljudstvu vsilila še en mandat »tehnokratske« vladavine po njenem okusu. Še posebej sprevrženo je, da to počne prav tista desnica, ki so jo spomladi odnesli množični protesti.

Podobno kot v Sloveniji tudi v Bolgariji v strahu pred množicami kapital ter desni in liberalni intelektualci širijo teorije zarot o »komunističnih sticih iz ozadja«, ki naj bi v svojih rokah držali vse niti. To gre celo tako daleč, da odkrito podpihujejo družbeno in etnično sovraštvo. S takimi manevri namreč skušajo preusmeriti splošno nezadovoljstvo od kapitalizma k namišljenim sovražnikom. To kaže na pripravljenost liberalcev k podpori najbolj reakcionarnih in antidemokratičnih sil, da bi le rešili kapitalizem.

Naj ob tem spomnimo, da se je fašizem zgodovinsko pojavil po neuspelih revolucijah. Zato je v tem zgodovinskem trenutku, ki ga zaznamujeta izdajstvo socialne demokracije in sprevržene manipulacije desnice, socialistična alternativa edina, ki lahko reši demokracijo!

Tovariš Georgi Medarov, Bolgarija

Deli.