Blaž Jelenc: Shod za svobodno in solidarno Gorenjsko, 12.3.2016

Spodaj navedeni govor je Blaž Jelenc, koordinator lokalnega odbora IDS Kranj, prebral na Shodu za svobodno in solidarno Gorenjsko.

Kranjčanke in Kranjčani, Gorenjke in Gorenjci, antifašistke in antifašisti, tovariši in tovarišice!

Slovenija je članica vojaške zveze NATO. To je tista zveza držav, ki v službu mednarodnega kapitala seje bombe po državah Bližnjega vzhoda. NATO pakt pod vodstvom ZDA z ognjem in bombami orje ledino, v katero svoje lovke zasadijo mednarodne korporacije in vojni dobičkarji. Slovenija je del te koalicije.

Vojaški posegi zveze NATO so z destabilizacijo regije odprli Pandorino skrinjico državljanskih vojn v celi vrsti bližnjevzhodnih in severnoafriških držav. To pa ima danes vsem nam vidno posledico – begunsko krizo v Evropi. Ljudje, ki prihajajo v napol razpadlih čolnih, nas niso prišli osvojit ali islamizirat, ampak so k nam pribežali pred vojno, ki divja v njihovih deželah. Vsi, še posebej najbolj ranljivi, otroci, si zaslužijo solidaren sprejem in našo pomoč.

A v sedmem letu svetovne ekonomske krize moramo opozoriti še na drug vzrok begunske krize, delovanje mednarodnega kapitala. Tudi ta, sicer z drugimi sredstvi, jemlje prihodnost ljudem. Ekonomska nerazvitost držav ljudem ne omogoča niti preživljanja lastnih družin, kaj šele dostojnega in človeka vrednega življenja. Zato so se le ti v iskanju boljšega življenja prisiljeni zateči tja, kjer za zdaj obstaja vsaj še kanček socialne države in delavskih pravic.

Prihod beguncev, ne glede na to, ali bežijo pred vojnim ali ekonomskim opustošenjem, nam mora zato pokazati, da v kapitalističnem sistemu izgubljamo vsi delovni ljudje. Nekateri izgubljajo svoje domove v bombnih napadih, nekateri izgubljajo celo bližnje ali lastna življenja, drugi pa izgubljamo nekoč samoumevne človeške in socialne pravice. Resnični zmagovalec te groteskne igre je mednarodni kapital in njemu servilne politične elite, ki skozi vojne ali skozi izkoriščanje jemljejo prihodnost ljudem tako v Aziji kot v Evropi, tako v Damasku kot v Kranju.

Zato je danes čas, da se delovni ljudje nehamo deliti po barvi kože ali po veroizpovedi, ter se družno zoperstavimo temu, kar je pravi vzrok slabšanja naših življenj. To niso ne begunci ne migranti. To so politične in gospodarske elite, ki kujejo svoje zaslužke na plečih delovnih ljudi. Uprimo se tistim, ki vse slabši položaj delavcev in kmetov v tej državi izkoriščajo za netenje sovraštva do tujcev.

Uprimo se tistim, ki povzročajo nižanje delavskih pravic v Sloveniji in Evropi, selijo naša podjetja v dežele Azije in Afrike, kjer brezsramno izkoriščajo ljudi, ki imajo pravic še bistveno manj kot mi.

Zato smo danes tukaj. Da rečemo NE izključevanju. Da rečemo NE podpihovalcem strahu. Da rečemo NE izkoriščanju ljudi po celem svetu.

Za človečnost. Za enakost. ZA solidarno in svobodno Gorenjsko ter Kranj.

Deli.