Bernard Brščič, Kavarna Hayek in drugi zanikovalci holokavsta nimajo kaj početi v javnem prostoru

BrščičV sredo, 3. maja 2017 je na televiziji v oddaji Sreda nastopil Bernard Brščič. V skoraj enournem plazu izjav o “pedrih in lezbijkah”, “tako imenovanih beguncih”, ki da “so vsi morilci”, “zvitih in zahrbtnih Židih” in tako dalje, je tudi odločno zanikal holokavst, v naslednjih besedah:

Nemški narod je žrtev židovskega vsiljevanja in kurjenja možganov s tako imenovano holokavstologijo. Sprašujem vas, kaj ima moja generacija Nemcev s Kajnovim znamenjem genocida, domnevnega, oziroma holokavstom. Dejansko gre za zelo perfiden način Židov, da so želeli, pravzaprav, nemški um zapreti, ustvariti kolektivno krivdo in ustvariti načrt raznemčenja, razfrancozenja, razangleženja. In vzpostaviti to multikulti distopijo.

Javno mu je odgovoril Robert Waltl, direktor Judovskega kulturnega centra Ljubljana, ki je najavil tudi ovadbo, saj je zanikanje holokavsta kaznivo po 297. členu Kazenskega zakonika. Prav tako je zanikanje kaznivo po direktivi EU iz leta 2007, istega leta pa je tudi Generalna skupščina Združenih narodov sprejela deklaracijo o zanikanju holokavsta. V odgovor ga je Brščič nizkotno, homofobno žalil. Judovski kulturni center Ljubljana je na socialnih medijih že objavil tudi javno izjavo, obeta pa se še izjava strokovnjakov za zgodovino holokavsta poziv javnemu tožilstvu, naj ustrezno reagira po dolžnosti.

Iniciativa za demokratični socializem in Združena levica se pridružujeta ostrim obsodbam tako zavržnega dejanja in zahtevam za sodni pregon. Naša stranka neomajno zagovarja enega od temeljnih načel demokratične družbe, svobodo govora, ki je hkrati tudi človekova pravica. Vendar pa sovražni govor, propagiranje antisemitizma in rasizma ter zanikanje holokavsta in genocidov nasploh, in sovražno, hujskaško, nehumano, propagandistično zavajanje javnosti v to temeljno svoboščino nikakor ne uštevamo. Tem bolj zato, ker gre za človeka, ki je bil med drugim tudi državni sekretar v premierjevem kabinetu.

Ugotavljamo tudi, da je v Sloveniji vse preveč tolerance do netolerantnih, do namernih potvarjanj zgodovinskih resnic, do zgodovinopisnega revizionizma, do poskusov rehabilitacije in normalizacije ali celo poveličevanja nacizma in njegovih domačih kolaborantov. Tisti, ki svoje javne strategije in politične programe gradijo na tovrstnem sejanju laži, ustrahovanju, spodbujanju predsodkov in rasizmov, nosijo velikansko politično in moralno odgovornost za prihodnost Slovenije. Skrajni čas bi bil, da v to dogajanje posežejo sodišča.

Deli.