Ameriški obrat v levo

Rezultati včerajšnjih znotrajstrankarskih volitev v Iowi so pokazali, da je ameriški politični prostor veliko bolj podoben našemu evropskemu, kot se je to mnogim zdelo.

Na desnici se je izbor možnih republikanskih kandidatov za predsednika ZDA skrčil na Teda Cruza na prvem mestu, ki je s svojo kampanjo, polno sovraštva in verske gorečnosti, uspel prepričati največje število republikanskih volivk in volivcev v Iowi. Na drugem mestu je pristal Donald Trump, ki se je v preteklosti “proslavil” predvsem z izjavami o tem, da bi vsem muslimanom prepovedal vstop v državo, ter da bi na ameriško-mehiški meji postavil zid, stroške gradnje te “tehnične ovire” pa bi nosila Mehika. Na tretje mesto se je v zadnjem tednu kampanje prebil Marco Rubio, ljubljenec finančnih trgov, katerega poglavitni obljubi sta nižanje davkov za najbogatejše, ti. “ustvarjalce delovnih mest”, in krčenje javnih izdatkov. Prav kot v Evropi lahko tudi v ZDA vidimo rojevanje novega fašizma 21. stoletja, ki je utemeljen na rasizmu, ksenofobiji in povečevanju ekonomske neenakosti.

Vendar se prav kot v Evropi tudi v ZDA oblikujejo nove progresivne sile, ki so včeraj dokazale, da je njihov volilni potencial veliko večji, kot so ga skušali prikazati “mainstream” mediji v kampanji pred Iowo. Bernie Sanders kot najbolj avtentični glas teh sil je dosegel rezultat, ki se je še pred meseci zdel popolnoma nemogoč. Prejel je 49,6% vseh oddanih glasov demokratskih volivk in volivcev in s tem tik pred strankinimi volitvami v New Hampshiru, kjer mu zadnje ankete napovedujejo zmago z najmanj 15% prednosti pred Hillary Clinton, dokazal, da ima izjemno dobre možnosti za osvojitev demokratske nominacije za položaj predsednika Združenih držav Amerike. Sandersov uspeh je pomemben predvsem zato, ker je glede na program in dosedanje delovanje zagotovo najbolj progresiven kandidat za predsednika ZDA po Franklinu D. Rooseveltu, ki ima realne možnosti za izvolitev. Ponovna uveljavitev finančnonadzornega zakona Glass-Steagall in uvedba nekaterih novih mehanizmov za nadzor nad Wall Streetom, reforma kazenskega sistema, reforma sistema financiranja predvolilnih kampanj tako, da milijarderji ne bodo več mogli kupovati svojih kandidatov, uvedba brezplačnega javnega visokošolskega izobraževanja, splošno zdravstveno zavarovanje za vse, ter še nekateri drugi programski poudarki so dober obet za ZDA pod morebitno novo vladno ekipo na čelu s predsednikom Bernardom Sandersom.

Je pa do novembrskih splošnih volitev še kar nekaj časa, v katerem bo ameriška volilna tekma zagotovo ponudila še ogromno zanimivih zapletov in preobratov. Če si želite o njih izvedeti več, se lahko naročite na Youtube kanal člana IDS, Gregorja Kašmana, Ameriške predsedniške volitve 2016, na katerem najdete zanimive analize volilnega boja in ameriškega političnega prostora sploh.

V spodnji povezavi vam v ogled ponujamo zadnjega izmed posnetkov na kanalu, v katerem je govora prav o včerajšnjih rezultatih znotrajstrankarskih volitev v Iowi.

Deli.