4.6.2015: »Minimalna plača v dobi varčevanja«

11209422_459686190876056_5776512054128702072_n

V luči zakonskega predloga o redefiniciji minimalne plače, ki ga je nedavno skupaj sprožilo vseh sedem domačih sindikalnih central, vas vljudno vabimo na programsko konferenco:

Minimalna plača v dobi varčevanja

ki bo potekala 4. junija ob 17.30 v prostorih Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, na Dalmatinovi 4 v Ljubljani.

FB dogodek >>

Uvodne prispevke na konferenci bodo prispevali:

  • Zala Turšič, sindikat Mladi+
  • Urban Sušnik, asistent na Ekonomski fakulteti
  • Branimir Štrukelj, Konfederacija sindikatov javnega sektorja
  • Branko Bembič, član IDS in sodelavec Inštituta za delavske študije

Prispevkom bo sledila moderirana razprava v treh skupinah:

Kako organizirati sindikalni boj na terenu?
V času krize in prekarnih razmer je delavsko organiziranje še posebej težko in naporno ter polno ovir in pritiskov na delovnem mestu. Treba je iznajti nove načine delavskega povezovanja in političnega dela, ki ne bo ujeto v socialni dialog ali ostajalo na ravni pravnega servisa.

Kaj lahko naredimo, da izboljšamo delavsko organiziranje na terenu? S kakšnimi ovirami se soočamo? Kako lahko okrepimo solidarnost med posameznimi segmenti delavcev – tako znotraj kot med posameznimi podjetji? Kako organizirati še nesindikalizirane in prekarne delavce? Delavnica je začetek gradnje sindikalne mreže – platforme za izmenjavo izkušenj, delavske solidarnosti in načrtovanje kolektivnih industrijskih akcij.

Sindikalizem – med socialnim dialogom in konfliktom
Sindikalna strategija je od leta 1994 temeljila na institucionaliziranem socialnem dialogu med delom in kapitalom, pri katerem je kot (nevtralni) deležnik posredovala država. Slabosti takšne strategije se pokažejo ob večjih spremembah sil v razrednem boju. Kriza z začetkom leta 2008 je sindikate ujela nepripravljene. Moč kapitala v socialnem dialogu z neenotnim in razdrobljenim delavstvom se je nesorazmerno povečala.

Socialni dialog je danes mrtev. Na delavnici bomo govorili o razvoju sindikatov in delavskega gibanja po socialnem dialogu. Kako povezati razdrobljene sindikate? Ali se lahko sindikati povežejo tudi z drugimi progresivnimi civilnodružbenimi skupinami? Je politizacija sindikatov pozitivna? Kako ustvariti enotno delavsko gibanje?

Minimalna plača in konkurenčnost: makroekonomski vidik
Odziv najvišjih predstavnikov države ter institucij kapitalističnega razreda na poskus izvzetja nekaterih dodatkov iz minimalne plače je bil jasen: “minimalna plača se ne sme povečati niti za evro.” V nasprotem primeru naj bi gospodarstvo utonilo, delovna mesta pa bi se skupaj s tovarnami preselila v tretji svet.

Kako spremembe minimalne plače vplivajo na gospodarsko rast in konkurenčnost? Kako je vplival priborjen dvig leta 2010? V času krize je pomembno agregatno povpraševanje, ki se z dvigom minimalne plače poveča. Ta vidik ni pomemben le v krizi, kar dokazuje povečanje minimalne plače v ZDA. Kaj pa majhno in izvozno usmerjeno slovensko gospodarstvo? Kako na napreden način organizirati gospodarstvo, da bo lahko povečevalo življenjski standard, čeprav bo prisiljeno v globalno tekmo?

Dobrodošli vsi!
Iniciativa za demokratični socializem,
članica koalicije Združena levica

Deli.