12.3., Kranj: Shod za solidarno in svobodno Gorenjsko

12804667_580400355468705_45560707720417664_n

V IDS podpiramo Shod za solidarno in svobodno Gorenjsko, ki ga je napovedala Protirasistična fronta brez meja.
Dobimo se v soboto, 12.3. ob 11.00 pri Prešernovem gledališču v Kranju!
FB dogodek >>

Dogodki v zadnjih tednih so na mesto Kranj in celotno Gorenjsko vrgli temno senco. Potem, ko so si nekateri vzeli pravico in se v imenu vseh prebivalcev zoperstavili nastanitvi begunskih otrok, je v javnosti nastal vtis, da Kranj ne premore niti trohice sočutja in solidarnosti, celo do nemočnih otrok brez spremstva ali varnega zatočišča ne. Nekatere politične stranke in organizirane skupine so svoj pravi namen skušale zakriti s zlorabo strahu, slabega socialnega položaja in manjka informacij. Plapolanje domobranskih in neonacističnih simbolov na obronkih mesta nas prestavlja v nek pretekli čas, za katerega smo upali, da se ne ponovi nikdar več. Vse te podobe so preko domačih in tujih medijev naslikale napačno podobo Kranja, kot ksenofobnega in rasističnega mesta.

A Kranj je v resnici drugačen. Tukaj v sožitju živimo ljudje z vseh koncev Slovenije in držav bivše Jugoslavije. V mestu živijo tudi prebivalci mnogih drugih narodnosti, ras, veroizpovedi in svetovnih nazorov. Skoraj vsi, ki danes živimo v Kranju, smo priseljenci ali njihovi potomci. Vsi skupaj ustvarjamo podobo mesta. Vsi doprinesemo k skupni blaginji. Zato pokažimo, da je Kranj odprto mesto, ki se ne boji šestih otrok. Pokažimo, da je Kranj mesto, ki je pripravljeno pomagati sočloveku. Pokažimo, da smo prebivalci in prebivalke mesta samozavestni, odprti in sočutni.

Mesto Kranj se je v preteklosti že bliskovito razvijalo. Izdelki iz kranjskih tovarn so bili sinonim za kakovost po širnih koncih sveta. Kranjske tovarne so lahko nahranile vse. V Kranj so se v iskanju boljšega življenja priseljevali mnogi in vse smo lahko sprejeli. Sem so pred takimi in drugačnimi težavami pribežali mnogi, pa smo jim ponudili varno zatočišče. To je resnica Kranja, ki jo moramo obuditi.

Zato vabimo vse, da se v soboto, 12. 3. 2016, ob 11:00 na trgu pred Prešernovim gledališčem v Kranju zberemo in izrečemo glasen NE izključevanju ljudi. Izrazimo jasno solidarnost z vsemi, ki niso imeli te sreče, da bi živeli v okolju brez vojne. Med ostale državljane prenesimo sporočilo, da je Kranj mesto, v katerem človeka ne sodimo po barvi kože ali narodnosti, ampak po njegovih dejanjih. Naj prihodnje generacije vidijo, da v trenutku, ko je fašizem spet začel dvigovati svoje kremplje, nismo bili tiho!

Stop obujanju rasizma in fašizma! Stop širjenju sovraštva in izključevanja! Stop izkoriščanju in večanju bede delovnih ljudi.

 Za solidarno in svobodno Gorenjsko!

Deli.